Дупница тръгва на протест заради проблемите във водния сектор

Дупница тръгва на протест заради проблемите във водния сектор, съобщиха от Общинския съвет в града. Според ръководството на местния парламент повече от две години Дупница е жертва на непълната и неефективна законодателна уредба във водният сектор. Непълнотите и пропуските й не позволяват общината да получи европейско финансиране, с което да подмени така необходимите водопроводи и канали. Тази неефективност касае не само жителите на общината, а общо шест области в Република България.

„Същевременно общината ни е подложена на безпрецедентен натиск за консолидиране в общ воден оператор. Използват се всевъзможни похвати и натиск, ръководени и координирани от МРРБ в съучастие с КЕВР и множество други държавни органи. Целта е ВиК – Дупница да бъде доведено до фалит и да бъдем принудени да приемем „Кюстендилска вода“ЕАД. Без гаранции за подобряване на качеството на услугата, без гаранции за реални и адекватни инвестиции, но с увеличение на цената от 162%“, посочиха от Общинския съвет.

В същото време кметът на общината и общинският съвет са провели десетки срещи и заседания във всевъзможни формати. Многократно са поставяни виждания и предложения. Дупница иска действия и решения за водният сектор, а не неясни обещания за бъдещи ползи без адекватни и разписани ангажименти.

„За съжаление всички наши искания са оставени без резултат. Затова кметът на общината и Общински съвет – Дупница обявяват готовност за протестни действия със следните искания: МРРБ да одобри излизане на община Дупница от Асоциация по ВиК – Кюстендил; КЕВР да разгледа и одобри бизнес – плана на ВиК – Дупница“, допълниха от Общинския съвет.

В случай, че исканията не бъдат одобрени, ще се пристъпи към предупредителен протест, който ще се състои на 26 май от 13.00 часа до 14.00 часа на главен път Е -79, в зоната на „Дупнишките барикади“. Протестът ще е с искане за оставки на министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и на Иван Иванов – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене