Арестуваха учен от БАН на протеста за Кресна

Арестували са доц. д-р Стоян Бешков – зам. директор на Природонаучния институт с музей към БАН – на протест за спасяването на Кресненското дефиле днес. Това обяви във фейсбук бившият министър на околната среда в кабинета „Петков“ Борислав Сандов.

„Когато започнат арестите на природозащитници в България, това винаги е началото на края на някое безумие и винаги следват политически промени. Многобройни са примерите от последните 35 години“, допълва още той. Сандов припомня, че с доц. Бешков са прекарали 24 часа в една килия при предишния му арест на 2 септември 2020 г. „Тогава той, както и аз, спечелихме делото за задържането ни. Вярвам, че сега ще се случи същото. Но също така се надявам, хора като Шишков и инкасаторите на служебното правителство да се озоват зад решетките не само за 24 часа, а поне за няколко години, заради противозаконни действия, ощетяващи бюджета на България с милиони и причиняващи вреди на околната среда и човешкото здраве“, завършва публикацията си ексминистърът.

Днес хора от района на Кресна посрещнаха с протест регионалния министър Иван Шишков за първата копка на един от последните участъци от магистрала „Струма“ до Кресна. Хората не искат скоростен път през дефилето към Гърция и магистрала високо в планината към София.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене