Бивш зам.-министър оневинен за получени евросредства за къща за гости край Сандански

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е невинен по обвинение за получаване на кредит от европейски фондове чрез представяне на неверни сведения за построяване на къща за гости. Окръжният съд в Благоевград оправда Манолев и дъщерята на детегледачката му Ана Димитрова. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.

Преди 4 г. прокуратурата предаде на съд Манолев, построил къща за гости край Сандански със средства от европейски фондове, която според обвинението след това е използвал като лична вила в нарушение на закона.

На Манолев и Ана Димитрова, управител на фирмата, която получава европейски средства в размер на 391 160 лева за построяване на къщата, е повдигнато обвинение за „представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.“

Манолев е обвинен като подбудител и помагач, а Димитрова – като извършител. През 2013 г. тя е кандидатствала за субсидия по програма „Развитие на селските райони 2007-2013“ за изграждане на къща за гости в местността „Чинар куши“, в района на гр. Сандански. Сред документите, които Димитрова е подала при кандидатстването си за субсидия, е регистрационна карта като земеделски производител, заедно с анкетна карта и формуляр към нея.

В тях е пишело, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител – договор за отдаване под наем на земеделска земя от 01.10.2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка в района на с. Кулата, общ. Петрич. Прокуратурата твърди, че през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея. Освен това тя е заявила, че има средства за извършване на инвестиция по проекта, което към датата на кандидатстването ѝ не е било вярно, твърди държавното обвинение.

След като къщата била построена, „обвиняемата представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357,79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки, че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на другия обвиняем“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Александър Манолев е обвинен, че подбудил и умишлено склонил Димитрова към извършване на престъплението. Той е осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради къщата за гости и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Димитрова дружество сумата в размер на 700 000 лв., се твърди в обвинителния акт.

Съдът обаче е категоричен, че обвинението е недоказано и двамата са оправдани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене