Историческия музей в Разлог домакин на изложба на НИМ

С приветствени слова на директора на Исторически музей-Разлог г-жа Христина Манова и Димитър Василев, уредник в Национален исторически музей, бе открита гостуващата изложба на НИМ – „НаРодно везбено изкуство“.

“Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX век, при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX век. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Софийско, Самоковско, Дупнишко, Плевенско, Македония. Създаването на прекроен текстил на основата на вторично използвани елементи от автентично облекло е част от общата европейска стилистика на сецесиона и увличането по „родното” наследство, характерно за първите десетилетия на XX век. В България интерпретацията на везбените традиции намира място в тогавашното градско облекло и в модерните сред интелектуалния елит през 20–30-те години т.нар „български салони“ в градските домове.”, разказаха г-жа Манова и г-н Василев на присъстващите на откриването – ученици от НУ “Яне Сандански”, ОУ ”Никола Парапунов”, СУ “Братя Каназиреви, жители и гости на града.

В знак на благодарност, за възможността в Разлог да се осъществи петото гостуване на изложбата, извън НИМ, зам.-кметът на община Разлог г-жа Гергана Фарфарова връчи подаръци от името на Община Разлог на уредниците от Национален исторически музей.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене