Автентични носии от началото на 19-и век показа музеят в Разлог

Автентични носии от началото на 19-и до средата на 20-и век показа музеят в Разлог в рамките на първото ревю на традиционни женски и мъжки облекла. Носиите, част от фонда на музея и от лични колекции на местни жители, бяха облечени от млади хора от Разлог. Целта бе да се разкаже историята на облеклото и поводите, по които е обличан всеки един костюм. Сред показаните експонати имаше както ежедневни, така и празнични облекла.

Носия на повече от 150 години показа днес на дефилето Мария Ракладжиева. Най-ценното в носиите са пафтите, те са се носили от най-богатите хора, разказа тя. Цялата носия, с която беше облечена, е изработена от вълна и памук, с много богати багри – белег за богатство в миналото. Мария Ракладжиева сподели, че облича носии от тригодишна, а интересът към облеклата от миналото е провокиран от нейния брат Борис, който днес също участва в дефилето с изцяло автентична носия, изработена преди повече от век. Носиите в Разлог са почти изцяло автентични и се предават от поколение на поколение, разказа Борис Ракладжиев.

Голяма част от местното население пази традициите, в къщите си има сандъци, които са пълни с домашно тъкани платове, традиционно облекло с много богата украса, запазено и датиращо отпреди повече от 100 години, каза директорът на музея в Разлог Христина Манова. По думите й това е една изключително важна част от живота на местните хора и днес тя ревностно се пази. „Именно затова решихме да организираме традиционното ревю, в което се включиха 25 млади жители на нашия град. Показахме как се е променяло традиционното мъжко и женско облекло“, посочи Манова.

Ревюто на традиционни разложки носии се организира от Историческия музей в Разлог и Община Разлог по повод Европейската нощ на музеите. Събитието привлече много хора, а празничният ден завърши с пъстро хоро.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене