Джамбазки: Домашното насилие не е тема на Истанбулската конвенция

Снимка: Events Managment Bulgaria/ВМРО

„Врамките на дебата, който беше в Европейския парламент за Истанбулската конвенция, защитниците ѝ се самооборват. Повечето колеги от Западна Европа, които настояваха да бъде ратифициран този документ, изтъкваха като пример повишеното домашно насилие. И възниква въпросът: Защо в страни, които са подписали и ратифицирали документа, насилието се увеличава. Не може да твърдиш, че трябва да направиш нещо, което не работи там, където е приложено и да казваш, че ще работи. И отговорът е, че този документ изобщо не се интересува от такава тема. Легендиран под легитимна кауза като защитата от домашно насилие, този документ се опитва да пробута на втори план всички други теми“.

Това заяви българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който откри Европейския културен уикенд на Партията на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), който се провежда в София.

Джамбазки, който е и член на борда на директорите на ЕКР, подчерта, че целта на днешната среща е в различни държави да се води разговор за европейските консервативни, традиционни и патриотични ценности.

„Отвсякъде чуваме „европейски ценности“. Какво е това? Нищо различно от християнските, родолюбивите, патриотични и семейни такива. И тук идва голямото противоречие, което преживява целия европейски континент. То много ярко и видимо се открои през изминалата пленарна сесия в Страсбург, когато голяма част от левицата в Европейския парламент, въпреки решението на много държави, реши да ги задължи да приемат Истанбулската конвенция. Документ, който противоречи на нашето вътрешно законодателство и е обявен от нашия Конституционен съд за несъвместим с него. Видяхме как левицата, несъобразявайки се с волята на хората на останалите държави и техните общества, опитва да наложи нещо, което очевидно не е прието за една не малка част от Централно и Източноевропейските държави“, заяви Джамбазки.

Според него за ЕС и държавите членки има далеч по-важни теми, на които не се обръща внимание – доходите, етническата и битова престъпност, образованието, здравната грижа, работните места.

„Ние уважаваме Европейския проект, признавайки и заявявайки, че мястото на България исторически, традиционно, политически и всякак е в Европа, а не в Азия. Че българската нация е един от фундаментите на европейската цивилизация. Ние ясно заявяваме и отбраняваме своята идея, че върховенството трябва да бъде на националния конституционен суверенитет. Решенията, свързани с българското общество, с българското семейство и начина, по който ще функционира, трябва да се взимат в България. А не някъде и от някой, който няма отношение към нуждите, тревогите, очакванията и намеренията на българското общество“, каза още Ангел Джамбазки.

Според него именно това е големият сблъсък, който се развива в момента.

„За съжаление повечето политически организации са фокусирани да намерят покровители, разрешители в едно или друго посолство, които да ги назначат и пробутат на някакви нива в изпълнителната власт. Всички битки, които наблюдаваме в момента, са свързани само и единствено с това. Не обясняват нищо, свързано със семейството, обществото, данъците. Говорят за единство и от името на някакви малцинства. Така, както в Европейския парламент стремежът е към пълно атомизиране на обществата на малцинства, които стигат дори до това човешката личност да се разпада на малцинства и да си избира своето самоопределение на дневна база. Събужда се сутрин, поглежда се и решава какъв пол ще бъде днес. Никой не говори за интересите на мнозинството, което произвежда, търгува, плаща данъци и издържа българската държава и държавност“, завърши българският представител в Европейския парламент.

„Децата трябва да се възпитават в патриотичен дух, изучавайки историята и народните обичаи и традиции. Демографската катастрофа на Европа не е просто емоционален проблем. Това води до застаряване на населението и загуба на идентичност на Европа като цяло. България е начело на страните с намаляване на населението. Усилията за борба с демографската криза трябва да бъдат мерки за защита на семейството от либералистичните ценности, които се налагат“, заяви съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов.

В събитието участват още българският представител в Европейския парламент Андрей Слабаков, евродепутатът Карло Фиданца (Италия), италиански депутати от управляващата партия „Италиански братя“, председателят на румънската партия „Дясна алтернатива“ Адела Мирза и др.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене