Делчево почита светите равноапостоли Константин и Елена в Пирин планина

Десетки жители и гости на гоцеделчевското село Делчево ще отбележат празника на светите равноапостоли Константин и Елена на 21 май в Пирин планина. Преди обяд в празничния ден те ще се качат на връх Костадин, където през 2011 година построиха параклис, носещ неговото име. Хората ще запалят свещи в светата обител и ще се помолят за здраве и благоденствие. Свещеник ще отслужи литургия и ще освети курбана, който ще се раздаде на миряните.

„Все повече наши и чужди туристи се катерят дотук заради уникалния параклис. Преди 4 години го построихме с много доброволен труд и с наши спестявания. Помогнаха ни и дарители. Светата обител на връх Костадин се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев”, споделят местни хора.

Местните разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят курбан там. Днес светата обител вече е туристическа атракция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене