Connect with us

Таблоид

Сафари и банкет в “Дикчан” за изпращането в пенсия на горския шеф Св. Михайлов

Published

on

main_b

Сафари и банкет спретнаха бивши директори на горските стопанства в Гърмен и Сатовча по случай изпращането в пенсия на горския цар в Югозапада Светозар Михайлов.

На тържеството, проведено миналата седмица в ловната база на ДЛС “Дикчан”, са присъствали и кметове от региона. В чест на Михайлов на следващия ден било организирано и сафари, разказаха участници в ловния излет.

Ексдиректорът на “Дикчан” Евгени Генчев и бившият шеф на ДГС – Гърмен Велизар Чолаков, смятани за едни от най-близките хора на Михайлов, са поели инициативата и основната организация по осигуряване на продоволствената част за събитието.

За два дни почивната база на ДЛС „Дикчан” е била блокирана заради височайшите гости, коментират в Сатовчанско, които се питат дали банкетът за изпращането в пенсия на директора на Югозападното държавно предприятие Светозар Михайлов е бил свързан и с излязлата на светло информация за масовата смъртност при муфлоните в резервата, или пък самият Михайлов е побързал да освободи поста точно поради мистериозното измиране на дивите животни.

Въпреки че шефът на ЮЗДП излезе в пенсия преди седмица, до момента новината все още не е официално оповестена от земеделското ведомство и агенцията по горите. Сдаването на поста се приема в горските среди като изненадващо, тъй като само преди четири месеца Михайлов спечели конкурса за директор с петгодишен мандат.

До провеждането на конкурс за титуляр предприятието ще управлява заместник-директорът Дамян Дамянов.

Седмица след публикацията на ИНФОМРЕЖА за мора сред муфлоните в резервата в “Дикчан”, все още не е ясна причината за смъртта им.

Първоначално от пресцентъра на ЮЗДП обявиха, че животните са поразени от болестта “син език”, а ден по-късно информацията бе опровергана от Областната дирекция по безопасност на храните.

Резултатите от изследваните кръвни проби, взети от умрелите муфлони, показвали, че смъртта им не е причинена от вируса на “син език”. Експертите от ОДБХ – Благоевград базират твърденията си на протокола на Изпитвателна лаборатория “Епизоотични и особено опасни инфекции” от 23 септември, в който е отразено, че не са установени антитела срещу заболяването.

Взетите проби от фуража, с който са изхранвани животните в “Дикчан”, обаче са показали наличие на плесен в храната. Това пък е установено в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Сагата обаче не приключи с тази констатация, тъй като след два дни от ЮЗДП отново оповестиха, че муфлоните в резервата са умрели от “син език” и приложиха като доказателство сканиран протокол, под който стоят подписи и на експерти от ОДБХ – Благоевград.

Настояваме да се спази законът и случаят да бъде поет и разнищен докрай от Българската агенция по безопасност на храните, категорични са горски служители и жители на община Сатовча, които се страхуват от бум на вирусни заболявания и зарази и през лятото на 2015 г.

Фуражът за животните в “Дикчан” се доставя от горското стопанство в Струмяни. На този етап не е известно дали храната е пристигала негодна за употреба, или плесента е резултат от лошото й съхраняване.

Междувременно запознати заявиха, че плесенясалата храна е била заровена в местността “Тузлун” и месеци наред целият район вонял на мърша.

Читатели на ИНФОМРЕЖА алармираха, че след като случаят е добил публичност, ловните служители са били мобилизирани да издирват умрелите животни, да ги локализират, да им приберат трофеите и да съставят протоколи за смъртта им със задни дати.

От ЮЗДП увериха, че за всеки смъртен случай на муфлон има съставен протокол и са уведомени ветеринарните власти.

Местните жители обаче са притеснени и от факта, че вместо в депото за първична обработка на дивеч в ДЛС “Дикчан”, умрели животни били загробвани и във вододайни зони на територията на сатовчанските села Осина и Ваклиново, което е нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Югозападното държавно предприятие и Областната дирекция по безопасност на храните назначиха цялостна проверка по случая, но има категорично настояване за проверка и от БАБХ за установяване на цялата истина и респективно наказание за виновните лица.

 

Таблоид

Временно спират бързите тестове за шофьорите на камиони на ГКПП „Промахон“

Published

on

На ГКПП „Промахон“ гръцките власти временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили. Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр. Това съобщиха от пресцентъра на граничната полиция.

За останалите, на които е разрешено влизането в Гърция през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“, остават досегашните изисквания – гръцки граждани, постоянно пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътуване с цел работа или хуманитарни причини. Всички те, както и досега, трябва да представят на гръцките гранични власти  предварително попълнен формуляр за пътуване с получен QR код и отрицателен PCR тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната. На всеки от тази категория пътуващи се прави бърз тест на пункта.

Бързи тестове за шофьорите на камиони на ГКПП „Промахон“

При положителен резултат гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци се пропускат и се поставят под 14-дневна карантина, останалите не се допускат в Гърция.

От 23 до 7 часа през ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.

Continue Reading

Таблоид

Жесток инцидент! Арматура затрупа строителни работници, един човек е загинал

Published

on

Един човек е загинал, а четирима са в тежко състояние след инцидент на строителен обект в София.

Трагедията се е разиграла край пазара „Димитър Петков”. По първоначални данни работниците са затрупани от арматура.

Към мястото веднага са изпратени четири линейки, които пристигнали за 3-4 минути. Кран повдигна падалата арматура, за да бъдат извадени затрупаните хора. Те вече са откарани в три болници.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen