Приемат документи за саниране в община Благоевград до 15-и май

Сдруженията на собствениците в Благоевград могат да подават заявления за саниране на многофамилни жилищни сгради по Националния план за възстановяване и устойчивост до 15 май (включително). Това обяви на пресконференция кметът Илко Стоянов, като поясни, че въпреки посочения срок общинска администрация няма да върне нито един кандидат, в случай че входира документите до 30 май 2023 г.

„Най-напред искам да благодаря на всички жители на Благоевград, които се включиха в самия процес. Без тях няма как да има резултат, още повече хората участваха със собствени финансови средства. До края на вчерашния ден, когато изтече първоначално обявеният краен срок, са подадени 66 броя заявления. Въпреки това и в момента външни изпълнители продължават да изготвят енергийни паспорти. Оказа се, че при наличие на такъв голям обем от работа, има липса на достатъчно капацитет от хора в държавата – енергийни и технически одитори. Като кмет смятам, че съм длъжен да се съобразя с тази ситуация и да направя всичко, което е по силите ми, за да дадем възможност на повече хора да кандидатстват“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той поясни, че 100% от документите, входирани до 15 май ще бъдат обработени и предадени за оценка в МРРБ. В същото време заявленията, постъпили след горепосочената дата ще бъдат приемани, като администрацията ще направи всичко възможно всяко едно от тях също да бъде подадено за оценка в министерството в утвърдените срокове на национално ниво.

За целта експерти от Община Благоевград ще работят непрекъснато, включително през почивните дни.

„Смятам, че с общи усилия ще успеем да се справим и да подадем всички входирани документи. Затова призовавам Сдруженията, които са стартирали процедурата по подготовка да не се отказват, а да опитат да финализират процеса възможно най-скоро и да депозират заявленията си“, каза още Стоянов.

Той подчерта, че предстои да стартира и вторият етап от
Програмата, който предвижда съфинансиране от страна на собствениците на имоти в размер на 20 %.

„Добрата новина е, че тук са предвидени т.нар. Еско договори, които ще дадат възможност на хората да разчитат на фирми, готови да платят съответните 20 % при условие средствата да бъдат възстановени при реализирани икономии от ел. енергия. Т.е. Еско фирмите са не само един партньор, но и гарант за качествено изпълнение при саниране, защото те ще могат да възстановят парите си единствено, в случай на постигнати високи резултати на енергийна ефективност. Иначе казано процесът ще бъде контролиран от Община, от Сдруженията на етажната собственост и от самите Еско фирми. Ще има разлика в качеството между първото и второто саниране. Това е нещото, което можем да постигнем заедно“, коментира още Стоянов.

Той поясни, че в Община Благоевград има подадени заявления освен за големи многофамилни жилищни сгради, така и за по-малки кооперации.

За Благоевград за първия етап по програмата за саниране са предвидени 50 млн. лева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене