В област Благоевград за лекари специализанти са заети само 2 места от 18, финансирани от държавата

За последните три и половина години в област Благоевград за лекари специализанти са заети само две места от осемнайсет, финансирани от държавата. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол.

Осигуряването и разпределението на човешки ресурси в здравеопазването е бавен процес, като основен проблем се очертава недостигът на медицински сестри, липсата на балансирано разпределение на лекарите и някои медицински специалности, които не са атрактивни, каза още той. През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял наполовина, като през 2021 г. те са били малко над 20 хиляди. По думите му се наблюдава увеличение на броя на лекарите, които през 2021 г. са били 29 604. Област Благоевград се нарежда на девето място по осигуреност с медицински сестри. Младите лекари до 35-годишна възраст, работещи в областта, са над 10 процента, добави министър Меджидиев.

Министерството на здравеопазването предложи на Министерството на образованието и науката да се утвърдят 20 места за медицински сестри и шест за акушерки конкретно за област Благоевград, допълни той.

Силно се надявам да бъдат гласувани допълнителните средства в бюджета на НЗОК за тази година, каза още министър Меджидиев и изрази желанието си да се повишат стойностите на клиничните пътеки в областта на вътрешните болести, на детското и майчиното здравеопазване.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене