Община Банско подкрепя пострадалите от инсулт и техните близки

Община Банско застава отново зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“ по повод Европейския ден за информираност за инсулта. Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество.

През тази година в Европа кампанията преминава под надслов „Живот след инсулт“.
Община Банско заедно с Асоциацията за инсулт и афазия предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:
– Увисване на ъглите на устата;
– Изтръпване и слабост в едната ръка;
– Нарушения в говора.
Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

В рамките на Националната кампания „Живот след инсулт“ се напомня, че Община Банско предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт следните общински и социални услуги:
• Всички услуги, които предлага Община Банско са достъпни и за хора с увреждания.
Административни услуги:
 Безплатно паркиране в „Синя зона”;
 Освобождаване от такса за „притежание на куче“;
 Облекчения за ползване на детски кухни за децата на родител/и с увреждане;
 Данък недвижими имоти – за имот, който е основно жилище на лице с намалена работоспособност, данъкът се дължи със 75 % намаление;
 Данък върху превозните средства не се дължи за хора с намалена работоспособност, когато автомобилът е до 2000 куб.см и 117,4 киловата;
 Патентен данък – за лице с намалена работоспособност, данъкът е в размер на 50%.

Социални услуги:
• От „Център за социална рехабилитация и интеграция“ и „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“ на територията на общината се предоставя психологическа подкрепа, рехабилитация, медицинска грижа, социална подкрепа и трудотерапевтични дейности за възстановяване на нарушената моторика – на място и мобилно;
• Стартира и социалната услуга по Проект „Грижа в дома в община Банско “ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. Чрез нея също ще могат да бъдат предоставяни мобилно здравно-социални грижи от специалисти – психолог, рехабилитатор, медицинска сестра и социален работник, за тези хора и техните близки.
• Към Служба „Заведения за социални услуги“ са сформирани екипи за технически, логистични и др. въпроси, свързани с кампанията
Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Ръководството на Община Банско се солидаризира с нарастващият брой български общини, подкрепящи каузата. Използваме случая, да представим една съвместна инициатива на нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия. На днешния ден стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.blagoevgrad.help

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.
Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене