Само ДПС без „мъртви души“ в подписката си за изборите

ДПС е единствената парламентарна сила без починали в списъците си за регистрация на предсрочния парламентарен вот на 2 април. Това обяви в ефира на bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

КЗК отчита нарушения и при пет от шестте формации в 49-ото Народно събрание. Сред тях най-много са починалите в списъците на „Има такъв народ“ – 25. В коалициите „БСП за България“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са с по 7 „мъртви души“. В подписката на ГЕРБ-СДС има петима починали, а според документите подобен е казусът с три имена от списъка на „Възраждане“.

„Почти всички партии, които са участвали на изборите, не са спазили закона“, каза Караджов. Той отбеляза, че има партии, които включват в списъците си сериозна бройка починали лица.

Според проверката на КЗК най-голям е броят на починалите в списъците на „Социалистическа партия Български път“ – 352. Втората позиция е за новосформираната коалиция „Заедно“ на Ива Митева и Любомир Каримански – 156 души, трети по „мъртви души“ се нарежда „Българско национално обединение“ със 117.

Според българското законодателство желаещите да участват в избори трябва да представят списъци с поне 2500 подписа на техни поддръжници.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене