ОМО „Илинден“ направи опит да се регистрира в Пловдив

Организацията, бореща се за признаването на македонско малцинство у нас – ОМО „Илинден“, е направила опит да се регистрира в Пловдив, но Агенцията по вписванията е постановила отказ. Той вече е потвърден и от Окръжния, и от Апелативния съд, като решението на втората инстанция е окончателно.

В устава на Обединената македонска организация „Илинден – Пловдив“ е записано, че целите й се базират на „несъмнения и очевиден факт, че македонско малцинство в България е
реалност повече от 100 години, било е официално признато, имало е свои права, включително на изучаване македонски език и история; същото е регистрирано с хиляди на всички преброявания през последните 84 години“. В документа се казва още, че „правата на македонското малцинство бяха отнети, а самото малцинство – отречено от една диктатура, поставила си за цел да асимилира
малцинствата чрез политика на „възродителни процеси“.

Съставът на Пловдивския апелативен съд, гледал делото, намира, че текстове в устава на ОМО „Илинден“ противоречат на чл. 44, ал. 2, от Конституцията, който гласи: „Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.“ На това основание отказът за регистрация на сдружението е потвърден.

„Не знам кой опит да се регистрира ОМО „Илинден“ у нас е това, може би петнадесети. Такава е политическата обстановка у нас, ние вдигнахме ветото над Северна Македония и това е резултатът. Тези хора разбират само от твърда ръка, справка – Гърция“, коментира пред „24 часа“ съпредседателят на ВМРО Александър Сиди.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене