Благоевградчани се поклониха пред патрона на града

Навършиха се 99 години от смъртта на Димитър Благоев – Дядото.

Благоевградчани организираха възпоменателна церемония в чест на патрона на града. Полагането на цветя и благодарствени слова бе пред паметника на Дядото на площад „Георги Измирлиев“. Ученици от второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград припомниха истотирически факти за живота и делото му.

Негови са думите „Един народ, който няма интелигенция, която да го буди, да го научи какво да прави, да му покаже пътя на неговото спасение, такъв народ е злочест“. Димитър Благоев е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Развива идеята за Балканска федеративна република. Димитър Благоев е роден на 14 юни 1856 година в село Загоричани.

Животът му преминава между журналистическата дейност и политиката. Пише първите си статии във вестник „Македонски глас“, и започва да издава социалистическото списание „Съвременний показател“. Почти до края на живота си е издател и редактор на списание „Ново време“. Политическата му кариера е свързана със социалистическото движение в България, на което той е основател. Основава и първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене