Храмов празник на Гергьовден събра стотици миряни в благоевградското село Габрово

Храмов празник на Гергьовден събра стотици миряни в благоевградското село Габрово, които похапнаха 9 казана с курбан.

Черквата „Св. Георги“ е най-стара в цялата община, строена е между 14 и 15 век и се намира на около 800 метра от кметството. Основният инициатор за възстановяването й е Борислав Ханджийски.

Отец Георги освети курбана и пожела здраве за всички.
Гостите поздравиха Борис Ханджийски и  Добрин Хамбарджийски и припомниха, че преди години мястото е било запустяло, а сега се е превърнало в цветен оазис.

Преди няколко години бизнесменът с корени от с. Габрово Борис Ханджийски, чието семейство живее в симитлийския кв. „Ораново“, решил да стартира възстановяването на храма.

Около 10 ентусиасти почти всяка седмица работели по възстановяване на черквата, а само няколко месеца след старта на строителните работи се оказало, че „двигателят“ Борис Ханджийски и съпругата му след 15 г. надежди чакат първа рожба. Първият им наследник се родил седмица преди Гергьовден, когато старата черква се издигнала в нов блясък, кръстили го Георги.

„Когато решихме да възстановим този храм ми беше зададен въпросът: „Защо ще го правиш? Тук няма хора в това село“. Аз отговорих, че като възстановим черквата ще дойдат и хората. Така и стана, възстановихме черквата и вече 5-та година идват все повече хора“, каза Борислав Ханджийски

И така с дарени средства и доброволен труд, средновековната светиня вече е напълно възстановена.
                              

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене