Две рафтинг бази в Кресненското дефиле са незаконни и ще бъдат съборени

Двете рафтинг бази в Кресненското дефиле са абсолютно незаконни и ще бъдат предприети действия за тяхното премахване, съобщава пред в. Струма Апостол Апостолов, кмет на Симитли.

„Рафтинг комплексът и базата до Ханчетата в дефилето са изградени, без да имат строителни разрешения от Общината. Това е категорично установено. Постройките подлежат на събаряне, но това може да стане след становище на ДНСК. Процедурите по премахването им тепърва престоят“, допълва градоначалникът.

Той обаче опровергава появилите се информации, че са незаконни и Ханчетата в Кресненското дефиле. Заведенията попадат в територията на община Симитли.

„Няма как най-старият хан – Митьов хан, който е на сто години, да е построен незаконно. Собственикът има разрешително. Ако има установено нарушение и по отношение на водохващането, това е друга тема“, допълва Апостолов.

Преди седмица служители на Басейнова дирекция и РИОСВ извършиха съвместна проверка на обекти в района на Кресненското дефиле. По първоначални данни при проверката са констатирани множество нарушения, сред които и нерегламентирано водозахранване. Установено е, че рафтинг комплексът с над 15 постройки, бунгала, бар и сервизни помещения, е водоснабден, въпреки че не е издавано официално разрешително за водоползване.

Проверките на рафтинг базите бяха коментирани и от регионалния министър Иван Шишков по време на инспекцията му на строителството на тунела при Железница на АМ Струма. Той бе категоричен, че законите важат за всички.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене