Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ отбеляза 105 години от своето създаване.

Юбилеят по повод откриването на най-старото и почитано средно училище в Пиринския край, бе уважен от кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов, д-р Мария Копанарова, председател на Общински съвет-Разлог и зам.-кметовете г-н Иван Гюров и г-жа Гергана Колчева-Фарфарова.
По време на празничното мероприятие днес в двора на училището бе представена ретроспекция на делото на основателите на разложката гимназия и развитието на училището през годините, чрез музикални и театрални изпълнения, на бивши и настоящи учители и ученици. Днешният празничен ден бе съпроводен и от поздравителна реч на инж. Венцислав Гърменов, който пожела още много успехи на всички учители и преподаватели и от името на Община Разлог подари икона на Св. Георги, която да закриля цялото училище.

Средно училище „Братя Каназиреви“ е едно от най-успешните и престижни училища в Разлог и региона, с богата история, която се отразява върху високото качество на образованието, което получават неговите възпитаници. Училището се гордее със своите успехи в областта на науката, изкуството и спорта и продължава да подпомага развитието на младите хора в региона.

През 1917. Великите граждани на Разлог – братя Петър и Иван Каназиреви поставят началото на Разложката гимназия- първото средно учебно заведение в Пиринския край. С писмо от 22 юни 1917 година Братя Каназиреви депозират в Министерство на просветата 200 000 златни лева за построяването на средно учебно заведение в гр. Мехомия /дн. Разлог/.

През учебната 1917/18 е открит четвърти гимназиален клас. Братя Каназиреви поемат изцяло издръжката на училището през първата година и подпомагат бедните ученици, като им плащат квартирите и храна в местните гостилници. Първите преподаватели в училището са Симеон Попконстантинов (директор), Алекси Попиванов, сестрата на братя Каназиреви- Елена Каназирева- Мицарева, Мария Бежанова, Димитър Арнаудов, Надежда Гидикова, Константин Самарджиев, Николина Георгиева. През септември 1944 години Министерството разрешава училището да стане пълна гимназия.

В съвременната си история училището разполага с богата материално-технична база, отговаряща на нуждите на българската образователна система. Към днешна дата в СУ „Братя Каназиреви“ се обучават 600 ученици от I до XII клас в 26 паралелки. Колективът в училището се състои от 52 педагогически специалисти и 14 души непедагогически персонал. Учебното заведение разполага с добре оборудвани кабинети, със съвременни технологии, два физкултурни салона, плувен басейн и тенис зала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене