КНСБ иска 15% върху доходите и необлагаем минимум

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикатът иска и данък върху финансовите трансакции

КНСБ предлага да се въведе доход върху физическите лица от 15%, а не да е 10 на сто, както и да има необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата.

По разчетите на синдиката това ще доведе до положителен резултат за всички работещи, които получават доход до 2800 лв. Става въпрос за над 83% от всички осигурени лица, които реално ще бъдат нетни получатели на средства на годишна база, коментират от синдиката.

Въвеждането на корпоративен данък в размер на 15%, възстановяване на намалените ставки на ДДС, данък „дивидент“ в размер на 10% са други предложения на КНСБ.

Сред искането е и въвеждане на „дигитален данък“, от който, според конфедерацията, ефектът върху приходите в бюджета при ставка от три процента ще е до 400 млн. лв.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че това е един от елементите в предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за изменения в международната данъчна уредба. Данък върху финансовите трансакции също е сред предложенията на КНСБ.

Това е едно меню, което предлагаме на депутатите като за възможности за различни дейности откъм приходната част на бюджета, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според него пропорционалната система на данъчно облагане в размер на 10% не е успяла да изпълни нито една от поставените задачи за последните 15 години, сред които намаляване на дела на „сивата икономика“,  увеличението на преките чуждестранни инвестиции, намаляване на неравенствата в българското общество, увеличаване на данъчните приходи като процент от брутния вътрешен продукт.

Самата структура на приходите от преки данъци също е несправедлива, отбеляза Димитров.

От КНСБ посочват още, че събраните данъци от работещите са значително по-големи от тези, които бизнесът плаща.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене