Западът засилва натиска върху Русия след смъртта на Навални

Западните страни засилиха в събота натиска върху Русияобвинявайки нейния лидер и правителството за смъртта на водещия критик на Кремъл Алексей Навални в арктически затвор при неясни обстоятелства.

Марина Овсянникова: Путин уби Навални (ВИДЕО)

 

БГНЕС

 

Смъртта на Навални беше обявена в петък след три години в ареста и след отравяне, за което той обвини Кремъл. Той лишава руската опозиция от фигурата само месец преди изборите, които трябва да удължат властта на президента Владимир Путин, идва във време на интензивни репресии и кампанията на Москва в Украйна наближава своята двегодишна годишнина. Западът обвини Путин и неговото правителство за смъртта на 47-годишния мъж, последвала месеци на влошено здравословно състояние в тежки условия на задържане. Австралийският външен министър Пени Уонг каза в събота, че „героичната опозиция на Навални срещу репресивния и несправедлив режим на Путин е вдъхновила света“. „Държим единствено руското правителство отговорно за лечението и смъртта му в затвора“, каза Уонг в публикация в платформата X. Президентът на САЩ Джо Байдън отсече: „Не се заблуждавайте, Путин е отговорен за смъртта на Навални“. Руският носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов добави: „Алексей Навални беше изтезаван и измъчван три години… Убийството беше добавено към присъдата на Алексей Навални“.

Смъртта беше обявена от Федералната затворническа служба на Русия, която каза, че Навални „се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание“. Руските информационни агенции съобщиха, че медици от местна болница са пристигнали за минути и са прекарали повече от „половин час“, опитвайки се да го реанимират. Съпругата Юлия Навалная, каза, че смята Путин лично за отговорен и призова международната общност „да се обедини и да победи този зъл, ужасяващ режим“.

 

БГНЕС

 

Навални беше най-известният опозиционен лидер в Русия и спечели огромно количество последователи, докато водеше кампания срещу корупцията при Путин.

Самият Путин, който никога не е споменавал Навални по име, беше на посещение в Урал в петък и не спомена нищо за смъртта. Президентският говорител Дмитрий Песков обвини западните лидери в „абсолютно неприемливи“ и „истерични“ реакции на смъртта на Навални. Московските власти също така предупредиха обществеността да не участва в каквито и да било протести, след като видеоклипове, споделени онлайн, показват десетки руснаци, които полагат цветя на паметници на жертви на политически репресии в различни руски градове. Руската правозащитна група OVD-Info съобщи, че в събота полицията е задържала над 100 души, събрани на спонтанни паметници на Навални в цялата страна. Към 17 февруари „повече от 101 души вече са били задържани в 10 града“, включително 11 в столицата Москва, съобщи OVD-Info на уебсайта си.

 

БГНЕС

 

„Брутално убит“

Леонид Соловьов, Един от адвокатите на Навални, каза пред вестник „Новая газета“, че той е бил „нормален“, когато друг адвокат го е видял в сряда. В кадри от съдебно заседание от неговата затворническа колония в четвъртък Навални беше видян да се усмихва и да се шегува, докато се обръщаше към съдията чрез видеовръзка. Държавните медии съобщиха, че той не е имал здравословни оплаквания по време на съдебното заседание.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността часове след новината за смъртта на съпруга й, Юлия Навална каза, че Путин и неговият антураж „ще бъдат наказани за всичко, което причиниха на страната ни, на моето семейство и на съпруга ми“.

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че Навални е „платил за смелостта си с живота си“. Британското външно министерство съобщи, че е извикало руския посланик, „за да стане ясно, че държим руските власти изцяло отговорни“ за смъртта на Навални. Френският външен министър Стефан Сежурн изтъкна, че смъртта му „ни напомня за реалността на режима на Путин“, а украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Навални е „убит от Путин“. Ръководителят на ООН Антонио Гутериш призова за „пълно, достоверно и прозрачно разследване“.

Руското МВнР отвърна на удара, заявявайки, че начинът, по който западните лидери обвиниха Русия за смъртта му, показва тяхното лицемерие. „Все още няма съдебномедицинска експертиза, но Западът вече има готови заключения“, каза говорителката Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

 

БГНЕС

 

„Не се страхувам“

Навални, който водеше улични протести повече от десетилетие, стана известно име чрез антикорупционната си кампания. Неговите разкрития за корупция в длъжностните лица, публикувани в канала му в YouTube, събраха милиони гледания и изкараха десетки хиляди руснаци на улицата, въпреки суровите закони срещу протестите. Той беше арестуван в началото на 2021 г., след като се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от почти фатална атака с отравяне с „Новичок“, нервнопаралитично вещество от съветската епоха. В поредица от дела той беше осъден на 19 години затвор по обвинения, които бяха широко осъдени от правозащитни групи и на Запад като възмездие за опозицията му срещу Кремъл. Завръщането му в Русия, макар знаеше, че ще бъде хвърлен зад решетките, му донесе възхищение. „Не се страхувам и ви призовавам да не се страхувате“, каза той в призив към поддръжниците си, когато кацна в Москва, мигове преди да бъде задържан по обвинения, свързани със стара присъда за измама. Неговият арест през 2021 г. предизвика някои от най-големите демонстрации, които Русия е виждала от десетилетия, и хиляди бяха задържани на митинги в цялата страна, призоваващи за освобождаването му.

Зад решетките той беше твърд противник на пълномащабната военна офанзива на Москва срещу Украйна и наблюдаваше безпомощно как Кремъл разбива организацията му и затваря съюзниците му. Десетки негови най-добри поддръжници избягаха в изгнание и продължиха кампанията срещу офанзивата в Украйна и репресиите в Русия.

„Не се предавайте“

В края на миналата година Навални беше преместен в отдалечен арктическа затвор в Ямало-Ненецкия регион, който се намира в Северния Сибир на Русия. През януари той каза, че ежедневието му включва разходки в затвора при минусови температури. Откакто беше арестуван през 2021 г., той прекара повече от 300 дни в изолация, където затворническите власти го държаха заради предполагаеми дребни нарушения на затворническите правила. Последната публикация в канала на Навални в Telegram, която той управлява чрез своите адвокати и екип в изгнание, беше почит към съпругата му, публикувана на „Свети Валентин“. В документален филм, заснет преди да се върне в Русия, Навални беше попитан какво послание иска да остави на руския народ, ако умре или бъде убит. „Не се предавайте. Не трябва, не може да се предадете“, каза той. „Всичко, което е необходимо за триумфа но злото, е добрите хора да не правят нищо. Затова не правете това“.

https://www.vbox7.com/play:4b29632422

 БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене