Бившият кмет на Кочериново вече е в затвора в Бобов дол

78005-k-katin

Бившият кмет на община Кочериново Костадин Катин влезе в затвора заради злоупотреба със служебно положение и превишаване на правата си, съобщи БНР. Това е първият кмет в Югозапада, който има ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години.

Катин има зад гърба си почти два кметски мандата. Вторият бе съпровождан от редица скандали, свързани най-вече с проваления проект за изграждане на регионален завод за преработка на отпадъци и съмнения за източване на пари. Не затова обаче Катин влезе в затвора.

Той беше признат за виновен за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение за периода 2008-2009-а година, е превишил властта и правата си, като е издал позволителни за сеч и извозване на дървесина – тополи, представляващи гори, част от горския фонд. Освен това Катин е подбудил свидетели съзнателно да потвърдят неистина по време на воденото срещу него досъдебно производство, обясни Мариана Сиракова – говорител на Окръжна прокуратура – Кюстендил.

Доказването на обвинението продължи повече от три години. На 22-ри февруари 2011-а Катин бе отстранен от длъжността кмет на община Кочериново. На 15-и юли същата година Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт в съда.

Катин е задържан и вече е приведен в затвора в Бобов дол, където ще започне да изтърпява наложеното му наказание за срок от 4 години, каза още Мариана Сиракова.

Бившият кмет изтърпява присъдата при първоначален общ режим. За същия период от време той е лишен от право да заема държавна и обществена длъжност, свързана с управление на държавна и общинска собственост.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене