Река Места е опасна…

Кметове на населени места са нащрек заради нивото на водата на река Места. Местните управници и служители на „Напоителни системи” непрекъснато наблюдават речното корито.

„Само тази река е с високи води и вземаме мерки, за да не се стигне до разлив. Дигите са в изправност с изключение на тази край град Хаджидимово, където има само земеделски деми. Засега няма реална опасност за населението в цялата област”, заяви областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов.

Сформиран е Оперативен щаб заради снеготопенето, като целта е да се реагира веднага при риск от наводнения. Служители на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са проверили всички язовири в Пиринско. Има свободни обеми във водоемите, няма опасност от преливането им. Водите на най-голямата река в региона – Струма, са ниски, нивото в нея е 70 сантиметра. „Предупредени са кметовете да организират денонощно наблюдение на реките и язовирите. При наличие на повишаване на нивата на водоемите трябва да сигнализират, за да действаме навреме и да не позволим наводнение”, коментира губернаторът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене