БФС отбеляза 80-ата годишнина на Гунди

Българският футболен съюз използва официалния си сайт, за да отбележи 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов-Гунди.

На днешния 4 май се отбелязват 80 години от рождението на една от най-емблематичните фигури в историята на българския футбол – Георги Аспарухов. Легендарният нападател на Левски и националния ни отбор е роден на тази дата през 1943 година, а почти цялата му кариера преминава с екипа на „сините“, за които има 199 мача и 125 гола в елита. Трикратен шампион на страната и четирикратен носител на Купата на България; футболист и спортист на годината у нас за 1965-а, осми в анкетата на „Франс футбол“ за най-добър играч на континента през същата година. За представителния ни тим има 50 двубоя и 19 попадения.

На 30 юни 1971 година автомобилът „Алфа Ромео“, шофиран от иконата на Левски, катастрофира край прохода Витиня, а централният нападател и съотборникът му Никола Котков загиват на място.

Гибелта на изтъкнатите ни футболисти хвърля в скръб не само България, но и спортния свят; на погребението на Гунди и Котето в центъра на София се събират стотици хиляди, а всяка година 30 юни бива отбелязван като най-черния ден в историята на Красивата игра у нас.

Поклон пред светлата му памет!

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене