След падането на ветото, започнал терорът срещу българите в РМС

Снимка: БГНЕС

Депутатите с декларации по повод годишнината от смъртта на Гоце Делчев

Сдекларации по повод 120 години от трагичната гибел на Гоце Делчев започна днешния пленарен ден.

Тошко Йорданов от ИТН обвини останалите партии, с изключение на „Възраждане“, в лицемерие.

„Този парламент е същият, когато падна ветото за началото на преговорите за присъединяване на РМС към ЕС и тогава направихте нещо, което морално може да се определи като национално предателство, а от БСП, които след всички приказки за червената им линия, гласуваха въздържал се и така морално се прикрепиха към останалите. След падането на ветото започна терор срещу българите“, обвини той.

„Лицемерието в този парламент и в предишния и вероятно и следващия ще е също толкова гадно и когато стрелят срещу българи, вината е ваша, без на ИТН и „Възраждане“, и ще тежи на вашата съвест. Българската държава има два варианта и ние като представителна власт да направим всичко възможно, за да спрем антибългарските действия в РМС или ще сме патриоти само по празници“, каза Йорданов.

Елисавета Белобрадова от ПГ на ПП-ДБ посочи, че Гоце Делчев е една от най-морално извисените личности в историята ни.

„Ние имаме много грехове към нашите сънародници от РМС и към собствената ни история. Един от тях е предаването на тленните останки на Гоце Делчев от ранния следвоенен комунистически режим в София на югославските власти в Скопие. Това предателство е кулминацията на лакейството на тогавашната българска власт към Москва, последиците от които още ехтят в региона и ни задължават и до ден-днешен да настояваме за историческата истина“, каза тя.

Белобрадова заяви, че Гоце Делчев ни е завещал да почитаме българските традиции, култура и история и на базата на тези ценности и своите отговорности да има отношение и към тези наши сънародници, които са останали извън пределите на нашето отечество, защото те са българи не по-малко от всеки един от депутатите в пленарна зала.

Георг Георгиев каза от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, че всички депутати носят обща отговорност.

„Макар някои да се опитват да се скрият зад лицето на другите, те също ще се впишат в провала или успеха на България. Гоце Делчев който е паднал от ръката на свой близък, но нима не е същото и днес, нима не очакваме отговорни българи да се опитат да изведат страната от това безпътие, в което тя се намира“, посочи той.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене