Днес в НС ще ври и кипи заради ГЕРБ, ето защо

Партията на Борисов, която е в коалиция със СДС, ще се среща с ДПС, БСП и с ИТН

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС започва да води разговори с останалите политически формации в 49-тото Народно събрание (НС). Днес ще се срещнат с ДПС, БСП и ИТН, а в петък и с „Възраждане“.

ГЕРБ започва консултации и с други партии в НС, освен с коалицията ПП-ДБ. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда в кулоарите на парламента.

“Ние проявихме отговорност, с 69 депутати да правиш правителство е нечувано, още повече с 64. С това си поведение, а и с опита си да ни подкупват – щели да сложат 2 млрд. в Комисия в парламента, която да финансира общините, и щели да ни дадат комисии. Когато чегъртаха ГЕРБ, не ни дадоха нито една комисия, можем да направим с другите партии, така че въобще да не получат комисии”, каза още Борисов.

„Имаме сериозни резерви по програмата на ПП-ДБ, цели сектори генерират много дефицити. Фискалният резерв няма такава структура, за каквото говорят. Проявихме отговорност, с това поведение, с опита да ни подкупват с комисии, те взривяват единствената добра за държавата ситуация с цел отиване на местни избори. От днес ГЕРБ-СДС започва преговори с другите партии, коалиция няма да правим“, коментира лидерът на ГЕРБ. Преговорите с ПП-ДБ не са приключили, уточни Борисов.

ГЕРБ изрита ПП-ДБ и задейства план „Б“ за правителство с други партии ГРАФИК

В четвъртък и в петък ГЕРБ-СДС ще разговаря с останалите партии в 49-тото Народно събрание като начална точка ще бъде Програмата, с която ГЕРБ са се явявали на последните два избора.

„ГЕРБ спечелиха изборите, те трябва да реализират първия мандат под една или друга форма. Ако не успеят, ние вече сме заявили програмата и състава на кабинета си“, каза съпредседателят на ПП Асен Василев. Кабинетът, предложен от нас, се решава от ПП-ДБ. Относно думите на Борисов, че Василев е готов за пожизнен финансов министър, Василев коментира, че в последните 2 г., в които е участвал във финансите на държавата, бюджетният дефицит е 2.9% и 3%.

В същото време България се появи в първите места на положителните класации, включително и по ръст на заплатите. Това се случва с добра финансова политика, когато парите отиват за фирмите и хората, а не по шкафчетата, допълни Василев.

“Ако получим покана от ПП-ДБ, а и не само, ще се отзовем. Още повече, ние имаме какво да кажем, надявам се има и какво да чуем от тях, защото страната се намира в сложна ситуация”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Друг е въпросът, че Кирил Петков сутринта е изразил мнение, по-различно становище, от покана. Не знам дали е лично мнение, или позиция на парламентарната им група”, заяви още Карадайъ. Той увери, че ако ДПС получи покана за преговори, ще се отзове.

“Още повече, ние ще направим възможното за преодоляване на политическата криза, за да преодоляваме и другите кризи”, каза още Мустафа Карадайъ.

„Първите казват „подкрепете ни нас“, вторите казват „не, няма да ви подкрепим“. Вторите вече дават правителство и програма, защото Борисов им е поискал. И ПП предлагат правителство на малцинството и да ги подкрепят другите“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че БСП няма да бъде резервна гума на тротинетка, нито натискачи на копчета на чужди идеологии, програми и правителства, за които не са разговаряли.

Нинова взриви НС с култов лаф за гумата на тротинетката и поряза мераците на… БЛИЦ TV

„Ако бъдем поканени на разговори, ако участваме в преговори, не в ултиматуми, ще се отзовем. Какъв ще е изходът от тези преговори, към този ден е неясно. Изходът от тези преговори ще го решат само членовете на БСП с вътрешно партийно допитване. Това остава наша трайна позиция и не се съмнявайте, че ще я изпълним“, категорична е Нинова. Тя обвини ГЕРБ и ПП, че с всеки ден задълбочават политическата криза.

„Възможностите, според мен, е или през първия, или през третия мандат. Ние сме готови да получим третия, ако се стигне до него”, коментира Станислав Балабанов от ИТН, след което уточни, че в духа на парламентаризма ИТН ще се отзоват на разговори ако получат покана. “Ние ще се опитваме да бъдем гарант този парламент да работи, защото държавата има нужда от спокойствие. Ролята ни е да осъществяваме контрол, да заставаме на страната на истината, ние ще подкрепяме всички, по възможност, практични решения в законодателната институция”, подчерта още той.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене