Д-р Митев, директор на МБАЛ-Благоевград: Знам за проблемите с ТЕЛК, но няма лекари, а има много болни

„Всички знаем за проблемите с ТЕЛК, и те не са само в Благоевград. Нещата не са добре. Няма достатъчно лекари за участие в комисиите, а болните за освидетелстване са изключително много. Тук имаме 2 комисии и те не смогват да направят прегледите, да обработят документите бързо на всички. Хората са в пъти повече отколкото могат да поемат комисиите.“ Това коментира директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев по повод изнесения случай от омбудсмана Диана Ковачева. При нея постъпил сигнал от гражданка, чийто син е бил принуден да чака прав и с часове, за да може да подаде документите си пред ТЕЛК. А след това се оказва, че не е било необходимо личното му присъствие. Чакали са 5 часа, пред кабинета имало над 20 души, болните нямало къде да седнат.

„Като национален омбудсман, бих искала да изразя безпокойството си от описаното и да отбележа, че това е пореден сигнал за нарушени права на хората с увреждания и техните придружители, вследствие пропуски в организация на работата на ТЕЛК. Смятам, че подобно отношение към хора с тежки увреждания, в това число деца, е недопустимо, създава им сериозни затруднения и накърнява тяхното достойнство“, пише в писмо до здравния министър д-р Асен Меджидиев общественият защитник.

„Заплащането на лекарите в ТЕЛК е ниско. Имаме само няколко колеги, които работят само в комисиите, другите са специалистите на работа в болницата и ходят в определени часове. Няма откъде да им дам повече пари, не мога никого и да накарам насила да работи в ТЕЛК. Това е недофинансирана дейност, която се възлага на болниците. Разбирам хората, че са изнервени, ще опитам да направим някаква по-добра организация и поне да се осигурят повече места за сядане на болните, но и за 20-30 души няма как да поставим столове“, допълни д-р Митев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене