Ентусиасти от Добринище почистиха водопад в Пирин, правят зона за отдих

Водопад Свети Никола в подножието на Пирин планина вече е почистен от храсти, клони и паднали дървета. Заслугата за това е на десетима доброволци от Сдружение „Развитие за Добринище“, които запретнаха ръкави и в продължение на няколко дни освободиха красивия водопад от всякакви отпадъци, които пречеха на нормалното оттичане на водата.

„Този природен феномен беше изоставен от години. Мястото е уникално със своята красота, а водопадът почти не се виждаше от храсти, клони и дървета. Сега вече се вижда дори от главния път между Банско и Добринище“, заяви Здравчо Галчев от Добринище, който е един от ентусиастите, участвали в акцията. Сега предстои да се облагороди районът около водопада. Мястото ще се превърне в прекрасна зона за отдих на местните хора и на туристите. Ще се монтират беседки, ще се изградят навеси, ще се измайстори камина. За да е приятно и уютно на всеки един планинар, който е тръгнал на преход в Пирин.

Над водопада пък се намира Безименният град – древно тракийско селище отпреди 3500 години. Преди време археолози попадат случайно на останки от крепостни стени в местността Свети Никола. „Заслужава си да се посети този археологически обект. А по пътя си към него всеки ще има възможност да отдъхне и да се подкрепи в зоната за отдих до водопада“, твърди Здравчо Галчев.

Водопад Свети Никола (1)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене