ЛЮБОПИТНО ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ОбС – БАНСКО! Мастити бургазлии опитаха чрез 2 фирми да превземат новия инвестиционен хит Логовете над Добринище, съветниците се усетиха и ги отрязаха

Нов общински съветник се включи вчера в редовното априлско заседание на ОбС – Банско. Сесията започна с клетвата на Димитър Юнчов от БСП, който смени на поста му досегашния съветник Благой Милев. Последният подаде молба в ОИК да му бъдат предсрочно прекратени пълномощията, след като бе назначен в началото на месеца за директор на Югозападното държавно предприятие.

През 2019 г. на местните избори Д. Юнчов получи 94 преференции, които се оказаха достатъчни, за да прескочи бариерата от 7% гласували за листата и да заеме второто съветническо място от БСП в местния парламент. Той пое и членството на предшественика си в 3 постоянни комисии Комисия по ТСУ, общинска собственост, земеделие и гори, Комисия по младежки дейности и спорт, където ще бъде зам. председател, и Комисия по социална политика, здравеопазване и сигурност на гражданите.

В първото си изказване като съветник Юнчов подчерта, че следил изкъсо дейността на местния ОбС, чийто мандат до момента бил маркиран от 3 кризи – Ковид, финансова и управленска, и бил твърдо решен да работи в посока преодоляване на последствията от тях, колкото и малко време да остава до края на мандата. Малко по-късно – при приемане на Регионална програма за управление на отпадъците на територията на Община Разлог, Банско, Якоруда и Белица, новобранецът направи и първата крачка в тази посока – предложи в промишлената зона на Банско да бъдат сложени контейнери за разделно събиране на отпадъци.

Вчерашната сесия бе с 38 точки в дневния ред и премина  делово и без скандали, каквито обикновено възникват, когато съветниците започнат да разпределят пари и интереси между Банско и Добринище.

Без всякакви коментари бяха приети предложенията на зам. кмета Сашка Въчкова за запазване статутите на ДГ „Слънце“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Места като средищни и защитени. За разлика от тях, бившето училище в с. Осеново се сдоби с пазарна оценка за продажба в размер на 22 900 лв. Парламентаристите одобриха кандидатстване на общината за финансово подпомагане с проектно предложение за изграждане на спортно игрище до река Глазне и обявиха за продажба 6 селскостопански сгради в с. Гостун, от които очакват приход в хазната на поне 31 000 лв.  Под наем бяха дадени ниви в Добринище и помещение в балнеолечебницата, а друго в НЧ „Н. Вапцаров“ в Банско бе предоставено безвъзмездно за 10 г. на дирекция „Бюро по труда“.

Единствените точки, които вчера не успяха да получат гласовете на съветниците, бяха две предложения, свързани с местността Логовете около хижа „Гоце Делчев“, в която временно са забранени всякакви процедури, докато не се изработи обща концепция в каква посока да бъде развитието й. Въпреки че от няколко месеца Логовете е в центъра на общественото внимание и до момента бе свързана с редица протести от страна на бизнеса в Добринище, общоградски събрания, пиперливи реплики между съветниците и т.н., две фирми опитали в началото на месеца да заобиколят временното вето и да се доберат до парцел в същата местност. По едно и също време регистрираната в Шумен „БС Инвест 1“ ООД подала молба за купуване на имот – частна общинска собственост, а „Ди Ес Ел Ем“ ООД от гр. Поморие депозирала искане за сключване на договор за наем на същия имот.

Проверка на „Струма“ установи, че собствениците на двете дружества са едни и същи – мощните бургаски предприемачи Божидар Николов, Захари Шопов, Валери Уручев и Жеко Жеков. С рядко единодушие обаче съветниците от Разлог гласуваха „против” двете предложения.

Останалите точки от дневния ред бяха свързани с раздаване на пари. ОбС отпусна стипендия от 250 лв. на Здравка Парапунова от Добринище, която е местната гордост в женския национален отбор по футбол. Велоклуб – Добринище бе подпомогнат с 1500 лв., а Мартин Рошков получи 5000 лв. за спортната му подготовка и участия в състезания по фрийрайд.

На „Спорт Добринище“ ООД бяха гласувани пари за съдебни разноски във връзка с делото, което общинското дружество води срещу натресено му огромно финансово задължение, за което общината разбра случайно преди година. Наред с многото социални помощи – главно в диапазона от 100 до 300 лв., съветниците отпуснаха и по 1000 лв. на двете последни столетнички в общината – Йордана Събева от Банско и Магдалена Ергина от Добринище.

Димитър Юнчов се закле като общински съветник , а кметът Ив. Кадев, председателят на ОбС Г. Икономов и зам. председателят К. Дурчов /отдясно наляво/ изслушаха прави клетвата му.

Ваня Симеонова

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене