Националният празник „За хляба наш“ започна в Благоевград

Благоевград стана за поредна година домакин на Националния ученически празник „За хляба наш…“. По традиция фестивалът започна с кратка музикална програма и освещаване на хляба от свещеници от църквата „Въведение Богородично“.

В „За хляба наш…“ тази година се включиха над 1000 ученици от 14 области на България.

24-ото издание на конкурса беше официално открито от кмета на Благоевград Илко Стоянов, който приветства участниците и гостите.

„Радвам се, че Благоевград е домакин на това събитие. Благодаря на учителите и участниците, които се включиха с желание и ентусиазъм в прекрасния празник „За хляба наш…“, защото българските традиции и обичаи са ни съхранили като народ. Пожелавам ви да продължавате да творите и да осъществявате мечтите си“, каза Илко Стоянов и връчи отличия на победителите в категория „Научна разработка“.

Сред официалните гости на площад „Народни будители“ днес присъстваха още Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград, Силвия Домозетска, директор „Дирекция култура, спорт и туризъм“ и Богдана Костадинова, директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Те също наградиха отличили се в различни категории участници.

Конкурсът продължава и утре. Организаторите са подготвили богата програма, която ще започне с представяне на ритуали, песни и танци, свързани с хляба и ще завърши с награждаване на победителите в останалите раздели.

XXIV Национален ученически празник „За хляба наш…“ се  организира със съдействието на Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РУО-Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене