Бизнес планът на водното дружество в Кюстендил остава на трупчета

Членовете на ВиК асоциацията в Кюстендил проведоха заседание. На него присъстваха представители на осем от деветте общини в региона. Община Сапарева баня не е член на асоциацията и не участва в заседанието. То беше свикано от страна на областния управител на Кюстендил – инж. Александър Пандурски.

Разгледан бе бизнес планът на ВиК оператора „Кюстендилска вода“, който се отнася за развитие на дейността на дружеството като ВиК оператор за регулаторния период 2022 – 2026 година. По него не беше взето решение. Основните акценти от Бизнес плана представи инж. Марио Нешев, управител водното дружество. Той подчерта, че този План е изключително важен за населението на обслужваните територии, за да се осигури нормално качество на предлаганите услуги. „В свое писмо българският ВиК холдинг пряко се ангажира с подкрепа както за дружеството през негова оздравителна програма, така и към местната власт с големи инфраструктурни обекти – трансобщински, тъй като засягат интересите на повече от една община“, обясни инж. Нешев. „Тъй като са крупни и сложни, проектите не са по силите на инвестиционната програма на Бизнес плана, те ще бъдат реализирани през различни финансови инструменти с помощта на българския ВиК холдинг и МРРБ“, обясни още Марио Нешев.

В рамките на заседанието беше приет бюджетът на ВиК асоциацията за настоящата година. Сред приетите точки бяха и: отчет на дейността на Асоциацията за 2022 г. и отчет за изпълнение на бюджета за 2022 година.

По дневния ред бе приета подробна инвестиционна програма за инвестиции в активи – ВиК системи и съоръжения, публична държавна и/или публична общинска собственост за 2023 година.

Общото събрание на АВиК – Кюстендил прие решение от 2024 г. да започне стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предоставянето на услуги от страна на ВиКО – „Кюстендилска вода“ ЕООД на територията на община Дупница.

По последната точка от дневния ред не беше прието решение за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“, чрез напускане и прекратяване членството на Община Дупница в Асоциацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене