В детска градина „Слънце“ в град Гоце Делчев вече имат сензорна стая

Със сензорна стая разполагат от вчера децата и учителите в детска градина „Слънце“ в град Гоце Делчев, доволна е директорката Милена Поюкова. След като стана ясно, че има нормативни ограничения за солна стая, решихме, че сензорната стая ще е изключително полезна за работата ни в детската градина, уточни директорката.

Терминът „сензорна стая“ за първи път е въведен от Мария Монтесори. Идеята за изкуствено стимулиране възприятие в специално създадена среда произхожда от Холандия преди повече от 40 години. Сензорна стая за психологически облекчение е предназначена за релаксация, енергия, съдържание, обучение, развитие и може да бъде отлично средство за събуждане на сетивата чрез дейности и експерименти. В зависимост от методиката може да се използва за стимулиране и развитие на деца, преживели стрес, с прояви на агресия, депресия, включително и с леки форми на аутизъм. Сензорната терапия предизвиква сетивата и помага на децата да се концентрират в съответното сензорно стимулиране. Тя развива физическото и психическото състояние, подобрява настроението, езиково – говорното развитие, фините моторни умения и премахва чувството за страх, като детето има възможност да релаксира в специфично подбраната среда. Терапията има за цел да подобри способностите на детето за по – успешно взаимодействие със заобикалящия го свят.

Сензорната стая е обзаведена със светлинни проектори, водни бълбукащи кули със светлинни ефекти, мека мебел, тюлове и воали, огледала на емоциите, тактилни плочи, сетивни панели, релаксираща музика и много други материали за стимулиране на развитието, сетивността и възприятията на децата. Това е едно вълшебно място, както за релакс, така и за учене, което се да посещава с удоволствие от децата, и е една прекрасна възможност за подпомагане на образователния и възпитателния процес.

В сензорната стая с децата ще работи психологът в детска градина „Слънце“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене