Без категория

Топ Преса: Ремонтират пропадналия път след Симитли към Предела

пропаднал път-банско-симитли

На 24 октомври, на 15-ия ки­лометър след Симитли в посо­ка Предел 30-метров участък от дясната лента на пътя про­падна в река Градевска. От тогава движението в участъка, се регулира от светофар. Днес сондажна техника е започнала работа по укрепването на пътя, Топ Преса веднага изпра­ти екипа си, за да се запознае подробно с плановете на бри­гадата от фирма Геотехника АБС ООД.

Ръководителят на обекта Ни­колай сподели за Топ Преса:

  • Какво се случва тук?
  • Това беше подпорната сте­ на, която беше паднала в ре­ката. Ние сега фактически се намираме извън свлачището. Тук дето в момента сондира машината. Защото, както виж­дате тук е доста по- плътно. Постепенно ще влезнем в са­мото свлачище, поради това укрепването трябва да започ­не от по далече.
  • Как ще бъде укрепен този участък от пътя?
  • Ще направим няколко вида укрепване: Пилоти* изливани стоманобетонни. Тези армату­ри, пред вас ги вкарваме вътре и след това се бетонират. След

това се обединяват с една гре­да отгоре. Ще положим и анкери, които са с дължина около 18-20 метра и ще ги сложим напречно. Те ще оберат тази сила, която на­тиска. Всичко това, ще се пра­ви от нас, но все още сме в начална фаза. Тази сонда, я докарахме днес.

  • Колко време ще продължи ремонта?

– За качест­вена работа най-лошото е да се опре­делят сро­кове, и да се бърза. Това е подземна работа, не е нещо, което се прави на­вън, метър по метър да правиш кофража. В подземните неща се случва всичко, я вода ще влезне, камъ­ни, кал….затова се работи бавно.

  • Коя фирма прави ремонта?
  • Геотехника.
  • От София ли сте?
  • Да. Фирмата е от София, но фактически ко­лективите са от Ямбол. Там е една от базите ни. Фирмата ни е правила проучването, проек­та и сега изпъл­нението.

* Пилоти / Сон­дажни пилоти Изграждане­то чрез пилоти е един от най-старите методи. Той се прилага при мека или водонаситена строител­на почва или при тесни строителни

площадки. Пилотите се различа­ват според вида на изграждане­

то , разполагането им и според метода. При изграждането им те се разграничават на единични, тангиращи и врязани /засечени/ пилоти. Армопакетите предва­рително се изготвят и монтират в цялата си дължина или на части, след което се бетонират в сондажния отвор. Врязаните пилоти се редуват през един – армираннеармиран.

Анкериране на земята Фундаменталната концепция на почвеното укрепване чрез почвени пирони се състои от укрепване на почвата чрез па­сивни набивания на пирони, на близко разстояние, за да се създаде на място кохерентна конструкция и по този начин да се увеличи цялостната якост на срязване на почвата и да се ограничат разместванията. Ос- новната идея се състои в преда­ване на устойчиви сили на опън, генерирани от набиванията в почвата чрез триене, създадено в повърхностите. Самопробивните IBO анкери са успешно из­ползвани за анкериране в слаби почви, кохерентни и некохерентни почви, и в случай на неста­билни сондажи.!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене