Топ Преса представя! Един от пазителите на столицата на македонските царе – Божидар Герчев

Това тук е само един процент от цялата площ, която е заемал този древен град Хераклея Синтика. Можете да си представите какво означават останалите 99%. Какво мащабно градско дело е било извършено и то от нашите предци.

БОЖИДАР ГЕРЧЕВ:

БОЖИДАР ГЕРЧЕВ

БОЖИДАР ГЕРЧЕВ:

– Града го разкриха по принцип иманяри. Да, разкриха една плоча, която е огромна. Тя се намира в музея в Петрич и е над 500 кг. с надпис на латински. Писмо от император Галерий до Хераклейците и това измени историята на града отраз, защото преди това имаше легенда и се говореше тук, че е било град Петра или стария Петрич, но това не е истина. Вече имам предостатъчно доказателства. Град, който се търсеше повече от 100 години и не се знаеше къде се намира. А иначе съседите и от двете страни оспорваха, че е при тях, но в крайна сметка излезе, че е тук при нас в България. Град, огромен, много голям. Предполага се, че е над 40 хил. жители и се простира някъде на около между 10 и 12 кв. км и се надяваме да се разкрие за в бъдеще все повече, стига да има средства, защото до момента все с малко средства, не знам по каква причина, но положението е това.

Миналата година се разкри акропол или царска крепост на най-високото горе и се предполага, че всички хълмове, южния склон на тази планина, всичко е застроено и нататък могилите близо до Огражден планина там до едно село.

Идва един гръцки професор, така ми се представи, каза, че е от Гърция, шеф на археолозите, който твърдеше в началото, че града е при тях, но след като му показах едни снимки тук, които доказват, че това е града Хераклея Синтика, той се съгласи и дори му стана мъчно, защото те го търсят повече от 80 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене