Радев посрещна Костадинов с важен въпрос, но той го отряза

Знаете, че първите политически сили излязоха със законодателна програма, която фиксира определени приоритети, каза президентът

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-тото Народно събрание. При него пристигнаха представители на партия „Възраждане“, начело с лидера й Костадин Костадинов.

БЛИЦ припомня, че в четвъртък държавният глава се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. В петъчния ден Радев ще се срещне още и с представители на ДПС, БСП и ИТН.

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

Със всеки избор вашата парламентарна тежест расте, расте и вашата отговорност. Вие вече неведнъж заявявахте, че ще се опозиция. Очакваме този парламент най-малкото да приеме бюджет.

Знаете, че първите политически сили излязоха със законодателна програма, която фиксира определени приоритети. Моят въпрос към вас е как виждате вие като времева рамка в този парламент раздаването на мандатите. Успехът или неуспехът за формиране на правителство ще определи законодателната дейност като време и обем. Това заяви президентът пред лидера на „Възраждане“ и част от парламентарната група на партията.

„Дали вашите приоритети и законодателна дейност съвпадат с това, което чухте от другите политически сили и има ли промяна в нагласата ви за сформиране на кабинет. Вече заявихте, че ще подкрепите кабинет само с вашия мандат. Има ли някаква промяна в това и как виждате шанса за съставяне на правителство“, допълни той.

„Добре заварили, г-н президент. Ние в крайна сметка, не знам кой ви е казал или ви е заблудил, че ще бъдем опозиция. Ние сме готови да управляваме, но отговорността ни се повишава. Всяка политическа сила трябва да е готова с кабинет, който да представи пред избирателите си. Колко време трябва да работи този състав на НС, първо трябва да говорим за бюджет. Това е най-важно“, каза Костадин Костадинов.

„Що се отнася до останалите законопроекти, споменахте, че първите две формации са заявили една законодателна програма, която ние до голяма степен можем да съдим само по изявленията им пред медиите и все още няма нищо ясно разписано черно на бяло. Ние сме категорични в законодателните ни намерения“, допълни той.

„Има един въпрос, който се опитват да заметат под килима. Все повече стават призивите да не се реализира референдумът ни. За нас е необяснимо поведението на водещи политически сили, които говорят за прокарване на закони за Еврозоната, при положение, че има референдум, който ще каже „да“ или „не“, категорично каза Костадинов.

Той поздрави служебното правителство за решението да ограничи безмитния внос на земеделски продукти от Украйна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене