Приватизатори от Сатовча и Петрич с агентурно минало разкри Комисията по досиетата

Комисията по досиетата оповести поредните сътрудници на тоталитарните комунистически служби, които са участвали в отрасловата приватизация през 1997 г. Проверката обхваща приватизирани държавни предприятия по 412 броя договори за приватизационна продажба, както и дружества, еднолични фирми, еднолични търговци и физически лица (купувачи), придобили акции или дялове в тях – по отраслови министерства за 1997 г. Обект на проверката са 5491 лица.

Комисията е установила общо 18 души с принадлежност към тоталитарните комунистически служби. От тях е обявила данните за 7 от тях, а останалите 11 са починали и по Закона за досиетата в тези случаи данните не се оповестяват публично. Сред 11-те разкрити сътрудници има и един от Благоевградска област. Това е Румен Юлиянов Бадев, управител на фирма „Агротехсервиз“ – ЕООД, с. Сатовча. В момента приватизираното дружество е собственост на Божанка Николова.

За 2 от проверените лица е установено, че са придобили остатъчни акции или дялове от предприятие, чийто основен договор за приватизационна продажба е от 1995 г. и от 1996 г. Едното от тях е роденият през 1961 г. в Петрич Ромео Димитров Ташев, който е бил вербуван през 1988 г. и е сътрудничил на ОУ на МВР – Перник ДС, по линия на 4-о управление, под името „агент Йорданов“. Името му бе разкрито като член на СД на мощното текстилно предприятие „Елена Георгиева” ЕАД – Перник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене