Отвори врати реставрираната църква „Св. Николай Чудотворец“ в Дупница

Реставрираната църква „Св. Николай Чудотворец“ в Дупница отново отвори врати за миряни на днешния Светли четвъртък, съобщиха от църковното настоятелство към храма.

Храмът „Свети Николай Чудотворец“ е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, основан в началото на 17 век и престроен през 1844 г., съобщават още от църковното настоятелство. Църквата се възражда след повече от половинвековно занемаряване, посочват оттам и допълват, че в средата на миналия век е превърната в „гробищна“, а през 80-те години в нея са се служили само опела.

В резултат на запустяване, унищожаване и ограбване, църквата е била в окаяно състояние. В края на 2019 г. обаче, Софийската света митрополия, в лицето на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, е взела решение за възстановяването на храма. От църковното настоятелство припомнят, че Комисията по вероизповеданията към Министерски съвет, чрез Софийската света митрополия, е предоставила на архиерейското наместничество на Дупнишка духовна околия 10 хиляди лева. Половин година по-рано е назначен и свещеник – Иван Айдаров, който, с помощта на дарители и доброволци, подема кампания да върне живота в храма.

От църковното настоятелство посочват, че основен дарител на мащабните ремонти е Юлиян Манов, който се ангажира активно с организацията на целия процес по обновяване на храма и благоустрояване на старите градски гробища и дворното пространство. В инициативата се включват и много по-малки дарители, които са дали своя принос във възстановяването на църквата.

От църковното настоятелство допълват, че само година и половина след началото на мащабните ремонти и реставрационни дейности, храмът вече е готов да посрещне свещенослужители и миряни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене