Тържествено връчване на знамето на XV ученически гвардейски отряд при ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ под патронажа на президентът Румен Радев

На 19 април 2023 година от 12 часа в зала ,,Неврокоп Арена“ ученическият гвардейски отряд при Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ ще бъде тържествено учреден.
Младежите ще положат клетва на специална церемония, а знамето ще им бъде връчено от Националната гвардейска част, която ще пристигне в Гоце Делчев заедно с Личния състав на Гвардейския представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Гвардейският отряд на ПГ по МСС е единствен в област Благоевград, който е създаден по идея и организация от г-н Ангел Живков, директор на училището.
В него членуват младежи, които трябва да бъдат в добра физическа кондиция, да отговарят на определени условия – като отличен успех в училище, примерно поведение, не нарушаване на общоприетите правни и морални норми и т. н.

Гвардейците на ПГ по МСС вече неколкократно участват в отбелязването на редица национални празници на общинско ниво, показвайки красивата и пищна униформа вплела в себе си националната символика. В нея са съчетани най-добрите елементи от хусарската униформа и от историческата традиция на българската държава. Състои се от мундир от малиновочервено сукно, украсен с бели, сърмени орнаменти и сив гвардейски калпак. Сребърните копчета, изработени във форма на овал наподобяват хляба и така подчертават връзката със земята – хранилница.

Безспорно най-атрактивен в униформата е гвардейският калпак, украсен с неизменното орлово перо – символ на гордия български дух.
Освен с униформата отрядът впечатлява и с добрата си строева подготовка и безупречната дисциплина.

Не само с това събитие, но и с редица други инициативи и мероприятия Професионалната гимназия се доказва като пример за учебна организация, която съхранява българските устои, традиции и обичаи, прави ги достояние за широката общественост, за да стигнат те до бъдещите поколения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене