Празничен концерт за Рамазан Байрам в Белица

Празничен концерт по случай предстоящия мюсюлмански празник Рамазан Байрам ще се проведе на 22 април 2023 г. /събота/ от 18.00 чл. в центъра на Белица.
Специален гост в концертната програма е бившата вокалистка от бенда на Слави , Цветелина Грахич, която ще взриви публиката на община Белица и гостите с уникалните си изпълнения на поп-фолк и македонски песни.

Чаровната блондинка е родена в Босна, но от години живее в България. Цветeлина завършва музикално училище в родния си град Зеница след което завършва Националната музикална академия, София, профил Оперно пеене.
В програмата ще вземат участие и фолклорния ансамбъл при Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ гр. Белица.

Рамазан Байрамът слага край на едномесечния пост (оруч) през свещения за мюсюлманите месец Рамадан (Рамазан). Постът е едно от задълженията за пълнолетните здрави мюсюлмани. Той се състои във въздържане от прием на храна и течности от изгрев до залез слънце. Рамазан Байрамът се празнува 3 дни. За семейството и гостите се приготвят богати трапези с баници, баклави, халва и други сладки изкушения. Превесът на сладки храни на масата определя и другото название на празника – Шекер байрам. На празника младите вземат прошка от възрастните членове на семейството, като им целуват ръка.

Организатори на събитието са Община Белица и Народно читалище „Георги Тодоров 1885“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене