Началникът на участъка К. Ковачев и мл. инспектор Крум Мандажиев наказани с „порицание” заради случая с натровено с водка дете

Административен съд – Благоевград отмени дисциплинарни наказания на двама полицаи от Хаджидимово

Административен съд – Благоевград отмени дисциплинарно наказание „порицание“ за 6 месеца на началника на полицейския участък в Хаджимово ст. инспектор Костадин Ковачев. Спрямо него било предприето дисциплинарно производство след доклад на дирекция „Вътрешна сигурност” – МВР по повод проверка на инцидент с дете.

На 5 ноември 2021 г. постъпил сигнал за паднало от 10 м височина дете, при което в Спешен център и в МБАЛ „Иван Скендеров“ е изпратен дежурен автопатрул за изясняване обстоятелствата по случая. Оказало се, че всъщност детето не е паднало от височина, а е пиело алкохол /водка/ и във връзка с това е настъпила алергична реакция и интоксикация, заради което същото е хоспитализирано в лечебното заведение без опасност за живота. Началникът на ПУ в Хаджидимово възложил на мл. инсп. Крум Мандажиев да извърши проверка по случая.

Впоследствие от „Вътрешна сигурност“ постъпил доклад с данни, че при проверката са допуснати нарушения и била сформирана дисциплинарна комисия. Според проверяващите ст. инспектор Костадин Ковачев не е упражнил достатъчен контрол над подчинения си мл. инсп. Крум Мандажиев, тъй като резултатът от проверката  за инцидента с малолетното момче не бил докладван по установения ред, допуснати били нарушения на вътрешните правила за организацията на документооборота и др. Освен това не били уведомениотдел „Закрила на детето“ при дирекция „Социално подпомагане“, както и компетентната прокуратура с оглед произнасяне за наличието данни за извършено престъпление от общ характер.

По предложение на дисциплинарната комисия на полицейския началник ст. инсп. Костадин Ковачев било наложено наказание „порицание“ за 6 месеца със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Кандев на 8 декември 2022 г. Същото наказание било наложено на тази дата и на мл. инсп. Крум Мандажиев, който също минал през дисциплинарно производство. Според дисциплинарната комисия той е нарушил вътрешни правила за документооборота, тъй като в деловодството на РУ – Гоце Делчев не било отразено, че преписката била възложена на него, не е изготвил опис на съдържащите се материали попроверката и не предприел действия да уведоми за случая с употребилото алкохол дете отдел „Закрила на детето“ и прокуратурата.

Двамата полицейски служители оспорили заповедите за наказания в Административен съд – Благоевград. Двете дела са разгледани от съдия Иван Петков, който при анализа на събраните доказателства стига до едно и също заключение – че заповедите за наказание не отговарят на изискванията. Липсва посочване на мястото, времето и обстоятелствата, при които е извършено нарушението, на конкретните обстоятелствата, при които е извършено вмененото нарушение, като по този начин се накърнява правото на защита на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице, посочва в мотивите си съдия Петков. Той счита, че двете заповеди са издадени при наличието на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон, поради което ги отменя. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене