Мощни гръмотевични бури и градушки връхлитат тези райони на България до часове

Янков подчерта, че валежите ще бъдат често явление по цялото Средиземноморие

През празничните дни ни очакват дъждове. Днес ще премине хладна облачна вълна, която ще се отрази главно в полето на вятъра и в увеличението на облачността. Валежи не се очакват. Температурите по традиционно най-топлите места ще достигат 20 градуса. В петък тези в източните райони ще бъдат между 24-25, а в западните райони ще са между 15 и 18 градуса, придружени с валежи. Средните температури за страната през април ще са между 15-20 градуса.

Това заяви синоптикът Петър Янков.

По думите му в петък следобед ще започнат валежи, а в северозападните региони дори ще прегърмява.

„Гръмотевици и условия за градушки ще има в северозападните райони. В събота ще се задържи дъждовно, а облачността ще се увеличава много бързо. Тогава виновник ще е и зараждащият се циклон в Централна Италия, който ще премине към Гърция и ще окаже влияние у нас“, поясни синоптикът.

Според прогнозата на Янков на Великден също се очакват валежи, а прегърмявания ще има главно в източните и западните част от страната. 

„В понеделник започва един по-продължителен валежен период с понижение на температурите. Те ще бъдат средно между 14-19 градуса в неделя, а в началото на седмицата ще се повишат слабо до 13-18“, отбеляза гостът.

„В края на следващата седмица у нас се очакват две хладни вълни. В събота в планините може дори да вали сняг. Изживяхме пролетта през януари месец. Едва след 24-25 април можем да очакваме по-топло време.  Затопляне и по-сухо време ще имаме и през месец май“, каза още синоптикът.

Пред Bulgaria ON AIR Янков подчерта, че валежите ще бъдат често явление по цялото Средиземноморие. В края на следващата седмица се очакват две хладни вълни, очаква се сняг в планините. Повече слънчеви часове ще има в Западна Европа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене