За седма година Благоевград е домакин на камерни самостоятелни изложби „Стаички“

За седма година Градската художествена галерия в Благоевград е домакин на камерни самостоятелни изложби „Стаички“. Проектът дава възможност на седем млади автори, които творят в сферата на съвременното изкуство, да покажат как вписват своите произведения в минимализираното пространство на архитектурата от Възраждането, каза директорът на галерията в Благоевград Иван Милушев.

„Стаички“ всяка година показва в къщи от възрожденския квартал на Благоевград творби, като се съчетава старинна архитектура, интериор от времето на социализма, когато къщите са ремонтирани и обновявани, а в тях младите творци подреждат съвременно изкуство, разказа кураторът на „Стаички“ Сашо Стоицов.

Всяка година участниците в проекта, какво и в останалите пленери и проекти на Сашо Стоицов в Благоевград, оставят по две от творбите си във фонда на художествената галерия в града. С това колекцията съвременно изкуство на галерията вече набъбна много, тя е огромна, като мечтата и целта е да бъде показана в бъдещ музей на съвременното изкуство, каза още Стоицов.

Тази година участниците са Алина Папазова, Ангелика Радева, Антоанета Куик, Антония Колева – Нитра, Велизар Димчев, Кокимото и Никола Цветанов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене