В благоевградско село говорят по телефона само през роуминг

Обхватът на македонските телекоми е по-добър от този на българските

С роуминг, все едно са в чужбина, говорят част от жителите на благоевградското село Логодаж. От години в селото имат проблем с обхвата на мобилните телефони, като често този на операторите от съседна Северна Македония се оказва по-силен от този на българските доставчици.

За да избегнат големите сметки от години жителите на село Логодаж използват телефоните си само включени на ръчен режим на търсене на мрежа. Въпреки това се случва да бъдат изненадани неприятно от сумата, която трябва да заплатят в края на месеца, съобщи БНТ.

„За 10 минути докато показвам на дъщерята двора – 110 лева и веднага ми спряха телефона. Лимитът е 115 лева, вие изчерпахте лимита, даже 115 лева платих“, разказа Тинка Николова.

„Трябва да си изключваме телефоните, особено ако тръгнем нататък по близо до границата и хваща македонския оператор и сметките са много големи“, потвърди Живка Гогова.

Обяснението на проблема, според местните живеели е в силата на сигнала, който излъчват родните оператори и тези на съседите от Северна Македония.

„Специално тука нашия така ни засенчват антените и на тоя, и на тоя, и на други оператори, антената македонската можете да я снимате, е вижда се от тук и покрива до Орбита, до Бистрица покриват всичко македонците. Знам ли по-силен ли им е оператора, не знам що ли е?“, чуди се Йордан Гогов.

Проблем хората срещат и с интернета, независимо дали е кабелен или мобилен.

„Интернетът вече не го ползвам понеже ден го има, точно събота и неделя го няма, през седмицата ги викна и има интернет, събота и неделя като дойдат децата – интернет няма. Не им го плащам вече, спрях. Защото го няма. В месеца 5 дни има, в другите го няма“, казва Гогов.

А това да живееш близо да границата има и своите положителни страни, казват хората от Логодаж. За да спестят пари много от тях често отскачат до съседно Делчево на пазар, където по думите им и зеленчуците и основни хранителни продукти са на по-ниски цени от тези предлагани в родните магазини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене