Скопие: България провокира, блокира с „Вие не сте този, за когото се мислите“

Президентът на РСМ за 2 г. нямал един конструктивен разговор с Румен Радев

Снимка: архив, БГНЕС
Организираното намерение на България да провокира чрез серийно отваряне на т.нар. клубове на българите в Република Северна Македония допринесоха за нарастващото недоволство сред гражданите от „френското предложение“ (преговорната рамка на страната), каза в интервю по телевизия Сител президентът на страната Стево Пендаровски.

Пендаровски каза, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с президента на България Румен Радев.
„За танго трябват двама. Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас и извади аргументи да блокира пътя ни към ЕС, каквито не е имало в историята на ЕС. Нито една държава не е блокирала друга държава с думите „Вие не сте този, за когото се мислите“, посочи Пендаровски.

По повод негови изказвания, предизвикали реакция в София, Пендаровски каза, че не му е важна реакцията на София, а реакцията на гражданите в Северна Македония.

„Един не ми каза: Не ти трябваше тая работа, не говоря за политици. У нас има политици, които искат постоянно, независимо какво идва като провокация от София, да създават добра среда за преговори и сваляне на напрежението. Аз не съм от тях. Докато съм тук, ще защитавам интересите на македонския народ и македонските граждани“, посочи Пендаровски.

Според него идеята да бъде съставена работна група, която да изготви конституционните промени в Северна Македония, а след това тези предложения да влязат в парламента на страната, е с цел властта и опозицията предварително да чуят аргументите си и да се разберат.

Той не смята, че създаването на работна група, преди парламента да гласува необходимостта от конституционни промени, е проблем, защото, както и в други случаи, правителството е това, което ще внесе изготвеното предложение в парламента.

Правителството замисля диалог, който да продължи няколко месеца. Аз смятам, че предложението за промяна в конституцията трябва да се гласува в парламента. И ако сте против на следващите избори, да обясните защо сте против Северна Македония да влезе в ЕС, посочи Пендаровски, който повтори тезата си, че „наличието на българите в конституцията не подкопават държавата, ако в нея има вече изброени няколко части от народи”.

Според Пендаровски има три места в конституцията на Северна Македония, където трябва да бъдат вписани българите – преамбюла, Комитета за отношения между общностите и в член от нея, в който се говори за диаспората, а опозицията преднамерено е предложила хърватския модел за конституция, в която има един конституиран народ и малцинства.

Пендаровски посочи, че е за конституционни промени, но „опозиционните партии правят партийна, а не държавна политика, което е легитимно от гледна точка на партията, но по отношение на държавата – не е.
(Маринела Величкова, кореспондент на БТА)

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене