Банско посреща ученици от 40 държави на Международна олимпиада по лингвистика

Банско ще бъде домакин на най-престижната ученическа надпревара по лингвистика в света – Международната олимпиада по лингвистика, от 21 до 29 юли тази година, съобщиха организаторите от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Над 200 състезатели от 40 държави ще пристигнат у нас, за да премерят знания с едни от най-сложните задачи в света и да определят най-добрите ученици за годината.

Това ще бъде 20-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по лингвистика. Боровец бе домакин на първия турнир през 2003 г., припомнят организаторите.

Всяка година най-престижното състезание по лингвистика събира стотици ученици от цял свят за една седмица. Гимназистите се състезават в индивидуална и отборна надпревари, като целта е да решат изключително сложни задачи с езиков материал на непознат за решаващите език. В индивидуалното състезание се решават пет задачи за шест часа. В отборното се поставя една задача, която трябва да се разреши за един час от екип. Обикновено задачите за отборното са доста по-сложни и по идея по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти.

За 19 издания на олимпиадата българските ученици са спечелили общо 79 индивидуални медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. В отборния кръг на турнира досега родните състезатели са завоювали 7 купи – 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. Българските участници са отличени и с 3 купи за най-добро отборно представяне на индивидуалното състезание, 14 награди за най-добро решение и 27 почетни грамоти, припомнят организаторите.

Тази година за първи път България изработи изцяло нова система за регистрация на отборите за Международната олимпиада, обясни инж. Александър Велинов, който е основен инициатор за домакинството ни, председател на организационния комитет, ръководител на националния отбор и постоянен член на Международния борд на олимпиадата.

Системата се разработва с подкрепата на МОН и ще бъде дарена на бъдещите организатори да я използват в следващите години. „С гордост можем да кажем, че нито една друга международна олимпиада няма подобен софтуер, който улеснява невероятно много комуникацията между нас, организаторите, от една страна, и отборите и журито – от друга“, поясни инж. Велинов.

Досега в системата са се регистрирали 37 държави, като се очаква още 3 страни да се присъединят към надпреварата. Освен това организаторите са си поставили за цел да надминат рекорда от 209 участващи ученици, поставен в Република Корея през 2019 г.

За тазгодишното издание организаторите добавят два допълнителни дни, наречени „Дни на приятелството“. Целта е да се засили още повече социализацията между учениците.

„В първия ден ще се качим на Безбог, където ще се разходим и ще си направим пикник около езерото, а по-издръжливите могат да изкачат „Душевадката“ – стръмна пътека до билото, от което се открива невероятна гледка. Вторият от тези дни е за различни занимания – лекции, упражнения, беседи. Ще дадем възможност на всеки участник – състезател, ръководител, жури или доброволец, да сподели каквото знае и каквото според него е интересно в областта на лингвистиката“, каза инж. Велинов.

В почивния ден между индивидуалното и отборното състезания домакините са предвидили екскурзия за учениците до Рилския манастир, предвидено е и обучение по български народни танци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене