Неврокопският митрополит Серафим ръкположи нов йеромонах в Рилския манастир

На Лазарова събота в Рилската св. обител беше ръкоположен нов йеромонах. Това е дългогодишният йеродякон на манастира о. Нектарий (Николов). След петнадесетина години това е първото ръкоположение в обителта на йеромонах, т. е. монах-свещеник, който може да служи всички богослужения в Православната църква с изключение на ръкоположението в свещен сан (това е право само на епископа).

Още преди Великия пост, след предложение на игумена на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, подкрепено от манастирския събор (колективния орган на управление на един манастир), Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия взе решение за неговото ръкоположение, а на Лазаров ден в той беше ръкоположен в йеромонашески чин от Неврокопски митрополит Серафим, натоварен от Св. Синод да бъде връзка със ставропигиалния манастир. Заслужава да се отбележи, че о. Нектарий преди петнадесет години беше ръкоположен за йеродякон от неговия предшественик и старец, Неврокопски митрополит Натанаил.

Заедно с митрополита, литургията отслужиха игуменът еп. Евлогий, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. д-р Антоний, игумен на манастира „Св. пророк Илия“ в Ливан, на 20 км от столицата Бейрут, архим. Йоан, игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, монаси от манастира и свещеници от няколко български епархии. Сред иподяконите и гостите на празника имаше хора също от Сърбия и Гърция.

Песнопенията на богослуженията бяха изпълнени от два малки хора с подбрани певци, ръководени съответно от изкусните псалти д-р Андрей Касабов и Димитър Златинов.

В поздравленията си към новоръкоположения йеромонах митрополитът и епископът изтъкнаха значимостта и високата отговорност на свещеническия сан. Митр. Серафим препоръча на йером. Нектарий да внимава над себе си, да бъде разсъдителен и винаги да помни голямата отговорност, която носи не само за своята душа, но и за душите на всички онези братя и сестри, които ще търсят благодатните му молитви и свещенодействия, ще молят за духовни съвети, а еп. Евлогий изтъкна досегашното примерно и всеотдайно служение на о. Нектарий в св. обител, като изрази надежда, че и занапред той ще бъде пример за всички в обителта на всебългарския покровител св. Йоан Рилски.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене