Мика Зайкова каза защо са ощетени пенсионерите за Великден и какво е направила с козунак от 2 лв.

По думите на икономистката ключът за правителство се крие в лицето на Корнелия Нинова

С връзки влезнахме, моята внучка агитираше в чужбина, така че с връзки влезнахме. Да се пошегуваме, че днес е хубав празник. Така Мика Зайкова обясни резултата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ на последните парламентарни избори преди седмица в ефира на bTV.

„Не е хубаво да увещаваш много, а после да не го изпълняваш. Обещах на избирателите истината. Най-вече агитирах младите хора да имат деца, да работят и то се вижда, вече имат по двечки, преди имаха по едно“, обясни тя предизборната си стратегия.

Тя обаче не влиза в 49-тия парламент, въпреки че бе най-възрастният депутат, когато партията на Трифонов бе все още в електорален подем през 2021 г.

Сериозни момчета, макар и да казват от време на време каламбури“ – така определи влизащите от ИТН депутати в бъдещия парламент тя. Единствено съжалявам, че икономистите хартисахме, но ще помагаме от страни, защото наистина има сериозни проблеми.

Служебните правителства се стараят, но те имат ограничени правомощия, те не могат да правят политика, те не могат да гледат далече напред. Трябва да има някой, който да носи отговорност. Не може само президента, а те го принуждават“, посочи още тя.

„Нашите избиратели не ни казват с кого бихме могли да управляваме, но ни казват: „Моля ви, направете правителство.“ Е, по възможност експертно, но правителство.“, представи тя нагласите на избирателите на „Има такъв народ“.

„Изкараха, че по-европейци и по-евроатлантици от ПП май няма. Но те ли вкараха България в ЕС и НАТО, те ли бяха по площадите, те ли въведоха валутния борд? Не това бяхме ние – подкрепящите.

Зайкова коментира и между кого би се получила коалиция. Партиите, с които евентуално би се случила обща сглобка, би следвало да са „ориентирани натам, накъдето сме“ – т.е. да споделят евроатлантическия консенсус.

„Ако си говорим директно, едни от най-големите евроатлантици са ДПС. На Бойко не може да му се отрече, извинявам се г-н Борисов, но аз съм възрастен човек и мога да си позволя да го нарека така… Ние още не сме решили, тепърва ще решават нашите депутати и ще се събираме да решаваме, но мисля, че едно експертно правителство е близко до ума да бъде подкрепено.

Но пак не стигат бройките, така ги е подредил народът, че не стигат. Ключът е в Корнелия Нинова. Не може да й се отрече, че мисли разумно и имаше интересни неща, които предложи в онова правителство (последния редовен кабинет на Кирил Петков – бел.ред.).“

„Първото нещо е бюджета. Добавката за Великден няма нищо общо с осигурителния доход. 504 лв. е границата, а човек с 505-6 лв. богаташ ли е? Но трябва да се сърдят не на служебното правителство, а на 48-то НС, защото, когато се удължаваше бюджетът, това правителство поиска да бъде малко по-разкрепостен, да може да се прехвърля от перо в перо разходи и не се съгласиха депутатите. Фактически разходите са строго профилирани“, обясни тя проблемът с великденските добавки за пенсионерите.

Купих си не козунак от 2 лв., а даже нещо като козуначена кифла. Купих един и го натроших на пиленцата на балкона. Просто не е хубав. Даже не знам какви яйца има. Притеснява ме украинският им произход. Все пак онзи пилци не са отглеждани в европейска обстановка“, каза още Зайкова.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене