Работници от Гоце Делчев за инцидента в Самораново : Забранено ни е да говорим!

53-годишния Драгомир Благоев Методиев от Дупница е работникът, загинал на строежа на затвора край дупнишкото село Самораново.

Както Топ Преса съобщи, около 9:30 часа в четвъртък на тел. 112 в Спешен център – Дупница е подаден сигнал за инцидент с работник на обекта по време на работа. Линейка на Спешен център е пристигнала за броени минути, но дежурният медик само е констатирал смъртта на 53-годишния дупничанин.

Мъжът е получил тежка гръбно-коремна травма и е починал за секунди, след като върху него са паднали отломки от циментова плоча, която е служела за покрив на стара постройка, останала от времето, когато в имота е било разположено военно поделение.

В момента на инцидента работниците подсилвали сградата чрез строителни дейности.

След нелепия инцидент работата бе спряна за няколко часа, докато криминалисти от РУ на МВР разследват причината за смъртта на Драгомир Методиев.

“Не бях свидетел на случката, но колеги, които са били там, разказаха, че се е срутила плочата на една от сградите на бившето поделение, която в момента се укрепва. Върху плочата са качени бали с воалит, който се използва за изолация от влага. Една бала тежи около 1 тон.

Плочата не е издържала на тежестта им и се е срутила. В този момент колегата е бил под нея, вътре в помещението. Огромни късове от плочата са паднали от 4-5 м височина върху него. Постройката някога се е използвала като гараж за тежки бойни машини”, разказа работник на обекта.

Освен от Дупница, на обекта работят строители и от Гоце Делчев и региона. Всички бяха стреснати от случилото се и не им се говореше, а и заявиха, че им е забранено да коментират пред външни хора за злощастния инцидент.

Почти през целия ден вчера криминалисти са разследвали инцидента, заснемали са сантиметър по сантиметър мястото на трагедията, уточнявали са факти около смъртта на 53-г. работник. На място са пристигнали и представители на Инспекцията по труда в Кюстендил. Те са разпитвали работниците за условията на труд, дали работниците са снабдени с каски и работно облекло.

Иззети са документи от фирма “Реал Трейдинг” ЕООД – Дупница, към която е работил загиналият Драгомир. Инспекторите ще извършат проверка на документите на фирмата, дали Драгомир Методиев е имал трудов договор, както и за останалите работници.

Загиналият бил без каска и без фирмено работно облекло.

Тялото на работника е транспортирано до кюстендилската морга за аутопсия. По данни от експертизата от аутопсията и от разследването на криминалистите ще се заведе досъдебно производство срещу собственика на фирмата Георги Христов, който е брат на общинския съветник от БСП в ОбС – Дупница Бойко Христов. Фирмата е регистрирана през 2008 г. с 5000 лв. основен капитал.

За трагичния инцидент е уведомена Районна прокуратура – Дупница.

Новият затвор ще струва над 35 млн. лв. Одобреният проект включва комплекс от сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека.

Идеята е новият комплекс да е от типа на т.нар. “пилотен затвор”, т.е. в сградите да няма решетки и движението вътре да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене