Важни уроци, които една майка да предаде на сина си

Снимка: Istock

Не възпрепятствайте връзката с баща му

Връзката между майка и дете е неразривна и смело можем да твърдим – вечна. Всекидневното общуване не само подпомага комуникацията помежду ни, но от него децата се учат и придобиват ценни житейски уроци. Как да подобрите връзката помежду си и да подпомогнете развитието на детето си? Ето няколко ценни съвета:

Четете заедно

Писателката Емили Бухвалд казва: „Децата стават читатели в скута на родителите си.“ Осигурете на сина си възможност да научи нови неща, да отиде на чудати места и да си представи по-големи възможности чрез книгите. Освен това, старайте се детето да ви гледа как четете – без значение дали вестник, романи, статии в списания и др.

Научете сина си да планира и да се грижи за себе си

В повечето случаи майката е тази, която управлява домакинството, резервира извънкласни дейности, планира пътувания, грижи се за менюто у дома и др. Многото „дини под една мишница“, които носим у дома, са само малка част от задълженията ни като жени. Най-добрият инструмент по отношение на организацията и управлението е да не забравяте да планирате и да включите в натоварения си график първо себе си, така че да имате енергията и ангажираността, от които се нуждаете за другите. Поставете си за цел и научете и децата си на същото.

Научете сина си на самоконтрол

Научете сина си на сила със самоконтрол. Помогнете му да се научи на това от ранна възраст. Момчетата са активни и имат много възможности да научат какво означава да имаш самоконтрол, а той е безспорно условие за бъдещ успех, както в професионално, така и в лично отношение.

Говорете му за добрите примери

Примерите за мъже които напомнят силни супергерои ще заобикалят вашия син от раждането му. Но се уверете, че той знае и за такива, които успяват заради своите умствени и интелектуални способности като например Алберт Айнщайн, Марк Твен, Мартин Лутър Кинг или пък Братя Райт.

Не възпрепятствайте връзката с баща му

Понякога ние, майките имаме навик да прекъсваме общуването между нашите синове и техните бащи, за да им покажем как се правят нещата по „правилния начин“ (т. е. – нашия начин). Ако позволите на баща му да му показва, учи и да открива със сина ви, докато той расте, той ще стигне до осъзнаването, че баща му знае всичко. Вие винаги ще бъдете негова майка, но в сърцето и ума му на възрастен мъж баща му ще знае отговорите. Един ден, когато синът ви е твърде зает с живота, за да ви се обади, вие все пак ще останете свързани с това, което се случва в живота му. Защото той ще се обади на баща си за отговори, а баща му тайно ще дойде и ще попита вас.

Научете детето на граници

Постарайте се да научите сина си на думите „да“ и „не“. Помогнете му да се научи как да има здрави граници спрямо себе си и другите. По този начин ще го научите на уважение през света на границите.

Бъдете негова подкрепа

Запомнете, че вие сте домът за вашият син. Когато се научи да ходи, той ще се олюлее на няколко крачки от вас, но след това ще се върне. Когато пробва нещо ново, ще търси вашата горда усмивка. Когато се научи да чете, той ще ви повтори една и съща книга двадесет пъти подред, защото вие сте единственият човек, който ще слуша толкова много пъти. Дори когато порасне и има нова жена в живота си, вие все още ще сте майка му – домът, в който винаги може да се върне, ако има нужда. Знайте, че вие ще сте винаги в сърцето му и всичко останало ще си дойде на мястото.

az-jenata.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене