Изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ гостува в музея на Разлог

Изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово гостува от днес в Историческия музей в Разлог. Откриването на експозицията бе част от съпътстващата програма на двудневната Национална научна конференция „Васил Левски и освободителното дело в Македония“, организирана от Фондация „Васил Левски“, Македонски научен институт, Община Разлог и Комитет „Васил Левски“ – Разлог, посветена на 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

В изложбата са представени снимки на Васил Левски, свързани с неговата революционна дейност, както и нови документи, открити в последните години в османските архиви, каза при откриване на изложбата директорът на НМ „Васил Левски“ – Карлово Дора Чаушева. В нея са показани и документи, свързани с последните месеци от живота на Васил Левски, както и от последните месеци от живота на неговия помощник Ангел Кънчев.

Надяваме се, че тази изложба ще покаже не само познатото на публиката и на тези, които се интересуват от история, но и нещо ново, което освен в сборниците, които излязоха в последните години, да бъде показано на широката публика и да заинтригува всеки, който види в експозицията например присъдата на Васил Левски, каза още Дора Чаушева.

В изложбата са представени и материали от фонда на Исторически музей – Разлог, свързани с основания от Васил Левски революционен комитет в Разлог и експонати от националноосвободителните борби, каза при откриването директорът на музея в Разлог Христина Манова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене