Фонд „Научни изследвания“ отличи проект на катедра „Социология“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“

Проектът на катедра „Социология“ „Дигиталната медийна грамотност в контекста на „общество на знанието“: състояние и предизвикателства“ с ръководител проф. д.с.н Валентина Миленкова бе отличен от Фонд „Научни изследвания“ като най-успешния проект за 2022 г. в категория „Обществени науки“.
Церемонията по връчване на грамоти за най-добрите проекти, отчетени през изминалата година, се проведе в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките.
По време на събитието екипите на проектите представиха кратки презентации на постигнатите резултати от работата по проектите и ползата на обществото от тях.

Основният постигнат резултат на проекта на катедра „Социология“ към Философския факултет е свързан с натрупване на ново знание за дигиталната грамотност, дигиталните умения и компетентности на българското население в съвременни условия. Постижение на проекта е систематизирането на информация за теоретичните анализи на дигиталната грамотност, политиките, практическите действия и проекти за дигитализацията, осъществени в национален и европейски контекст. Значим резултат на проекта е аналитичното представяне на дигиталното преструктуриране на образователната среда в условията на Ковид пандемията в периода 2020 – 2022, като са изследвани мненията и оценките на различни социални групи към онлайн обучението и неговото качество. Важен резултат е формулирането на препоръки за подобряване на дигиталните умения и компетентности в обществото.

Екипът на проекта е представил резултатите в 28 публикации, 18 от които са индексирани в Scopus и Web of Science.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене