Да очакваме ли по-скъпи горива за Великден

Докато работи нашата рафинерия, няма никакви притеснения, каза Димитър Хаджидимитров

Можем ли да очакваме и има ли основание за поскъпване на горивата преди Великденските празници?

„Няма да има поскъпване, цените са доста стабилни. В последните два месеца няма някакво повишение. В момента средната цена на бензина е около 2,54 – 2,55 лв., а средната цена на дизела е 2,71 – 2,72 лв. В краткосрочен план дизелът може да падне с 1-2 стотинки, а бензинът да скочи с 1-2 ст., но това е нещо минимално. Цената на газта е 1,15 лв. средно, на някои места има малко по-висока, но различните вериги – различна цена“, каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в студиото на „България сутрин“.

По думите му през лятото газта става по-евтина.

„От 1 април цената на метана е по-ниска с 6-7%, така че това ще са цените в момента – от 2,29 до 2,70 лв. В момента нашата рафинерия има 30% ръст на дизеловото гориво спрямо миналата година и ръст на производството на бензин. Докато работи нашата рафинерия, няма никакви притеснения, че нещо ще се случи на нашия пазар“, допълни Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че пазарът в момента е спокоен: „Поне за следващите 3-4 седмици няма да виждаме някакви високи цени или по-различно от това, което е в момента.“

„Да се бърка държавата с някакъв вид компенсации на база свръхпечалби не е много коректно от страна на бизнеса. Никой не гледаше свръхзагубите, които бяха трупани по време на пандемията. Така че загубите, които се трупаха тогава, трябва да се компенсират по някакъв начин. КЗК започна да работи, видяхме, че има и ново съобщение за най-голямата компания. Тя в момента не си позволява да прави това, което си позволяваше да прави в последната година и половина“, изтъкна Димитър Хаджидимитров.

Попитан какво означава, че държавният резерв ни изненадва с нови мегапоръчки, той отговори: „Това означава отново източване на 200-300 млн. от държавния бюджет. Играта е една и съща в последните 10 години. Имаше опити да се променят тези неща, но явно хората по-трудно взимат решения.“

Хаджидимитров припомни, че от страна на Руската федерация има забрана за изнасяне на нефтопродукти към Украйна.

„От 1 март спряха доста търговци и те се преориентираха да доставят от други дестинации, доста по-скъпи. Пазарът, който държахме ние в Украйна, в момента се държи от Турция. Загубихме един доста сериозен пазар“, добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене